Numere dvojice niških izvođača, N. Roy-a i Neizdat-a, najverovatnije će se naći na izdanjima jedne od najvećih muzičkih kuća – EMI Music Publishing.

Među izdanjima EMI musica su između ostalih i zadnji album Norah Jones, numere Amy Winehouse i grupe Depeche Mode.

Pesme “Broken Funk” i “Weird enough” deo su muzičke kompilacije niških izvođača – Urbanish 2 u izdanju organizacije BAUK (Baza Alternativne Umetnosti i Kulture) iz Niša.

Pored pomenutih, na kompilaciji je predstavljeno je još osam numera od kojih su neke akustičnog, neke “garažnog” a neke klubskog karaktera.

Kroz projekat je, za odabranih deset numera, omogućeno profesionalno snimanje, produkcija i post produkcija a deo projekta je i promocija numera i muzičara sa kompilacije. Ideja je omogućiti novim bendovima da snimaju i rade u profesionalnim uslovima, koliko je to moguće kod nas, rekao je Vladan Cvetković jedan od producenata na kompilaciji.

Neizdat

Cilj nam da im pomognemo da dođu do izdavača, organizatora festivala i koncerata. Većina učesnika je izrazila želju da nastavi da radi na numerama, neki bi da sarađuju međusobno, neki spremaju albume a pokušavamo i da nađemo sredstva za snimanje spotova za neke od numera.

Pored pomenutih, N. Roy i Neizdatog, na kompilaciji su se našli i bendovi Nahty, Prljave sestre, Lanark, Red River Valey i autori Nati i Jana, Kreep Crew, Spekt i Infamous i Tjamil, Boško i Marconiero. Za neke od njih ovo je bilo prvo učešće na projektu, a nekima je ovo drugi put da se nađu na ovom izdanju.

N Roy

Prošle godine smo se slušali na radiju B92, to je bio sjajan osećaj – rekao je Petar Vuksanović član benda Red River Valley koji se i ove godine prijavio za učešće na projektu.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja i numere Bloom dobili smo komentare da podsećamo na “Mad Season” bend iz Sijetla, mesta odakle potiče ta Grunge priča. Sjajno je da nas neko uopšte poveže sa takvim bendom.

Petar Milosavljević iz benda Prljave sestre rekao je da je prezadovoljan što su se “sestre” našle na kompilaciji.

Malo je načina da bendovi koji nemaju izdanja dođu do publike. Mi sviramo više od deset godina i već dugo razmišljamo da krenemo sa autorskim stvarima. Ovo je super, kad učestvujete na kompilaciji dobijete jako dobru promociju a i priča se dalje širi.

Bend Lanark koji se na kompilaciji predstavio numerom “Able Oust” (čiji su članovi nišlije, od kojih neki žive u Australiji), nakon saradnje na kompilaciji, potpisao je sa organizacijom BAUK ugovor o saradnji u okviru kojeg će, uz pomoć Kancelarije za dijasporu u Australiji, članovima benda biti obezbeđen prevoz i smeštaj za vreme promocije u Srbiji.

Mitja

Prošlogodišnje izdanje je samo na saundklaudu preslušalo više od četiri hiljade ljudi, a numere sa Urbaniša vrtele su se i na radiju b92, City i Super radiju i mnogim drugim.

I ove godine na saundklaudu može se čuti kompilacija ali će od 13. februara biti dostupna za download na sajtu www.bauk.rs a onda i u svim medijima.

Ideja je da pored 500 kompilacija, koje delimo na događajima i šaljemo medijijma, muzičkim urednicima i organizatorima festivala, ljudima svi materijali budu dostupni za slušanje i da se dobra muzika i priča šire na sve strane – rekla je Aleksandra Strahinić , izvršni direktor organizacije BAUK zadužena i za promociju kompilacije.

Ove godine na kompilaciji učestvovalo je više od trideset muzičara. Produkciju i mastering za najveći broj numera radili su Jan Magdevski i Vladan Cvetković. Za idejno rešenje omota kompilacije odabrano je rešenje Marije Hristov iz Niša dok je dizajn za omot, kao i prethodne godine radio Vladimir Crvenković.

Promocija i uručenje nagrade za umetnički deo konkursa održano je 29. januara u džež kafeu “Truba” gde su učesnici imali priliku da premijerno čuju numere, razmene utiske i preuzmu svoj primerak kompilacije. Održan je i nastup u klubu Feedback u okviru koga su se publici i uživo predstavili neki od izvođača.

Promocija kompilacije City radio

Izrada i promocija ove kompilacije je deo projekta koji realizuje organizacija Bauk a finansiran je, drugu godinu za redom, od strane Naftne Industrije Srbije u okviru projekta “Zajednici zajedno “ i uz pomoć Grada Niša, Kancelarije za mlade i Uprave za omladinu i sport.

Pored donatora, rad i promociju kompilacije pomogli su i Media i reform centar Niš, Puzzle media group, klubovi Feedback i Truba, kao i Južne vesti, Radio B92, City i Super radio i Niška televizija.