Nakon uspešno održanog SuperUho Festivala u Šibeniku, organizacija Žedno Uho seli koncertne aktivnosti u Zagreb te najavljuje niz koncerata omiljenih im izvođača koji će razveseliti ljubitelje kvalitetne aktuelne nezavisne muzike.

Jedinstven žednouhi  recept pri izboru živopisnih izvođača u izvedbi širokog spektra žanrova i ovoga puta Zagrebu donosi muzičku alhemiju u spoju moderne sanjive pop muzike, slam poezije,  radikalno bučnog RnR-a, ezoteričnog pristupa RnR muzici kao i varijacije, drugačije viđenje žanrova 80-ih poput novog talasa, post punka…

Jesenja koncertna sezona počinje 13. septembra nastupom američkog benda BLOUSE koji nežnim, gotovo poetskim spojem tradicionalnih RnR instrumenata  (bubanj, bass i električna gitara), ritam mašina,  sintisajzera i zanosnog ženskog vokala stvaraju  moderni shoagaze/pop zvuk.  Nastali su 2011. godine,  a do sada su objavili dva albuma za diskografsku kuću Captured tracks koja okuplja izvođače modernog RnR/Pop/Synth izražaja, a koji su nastupili u organizaciji Žednog Uha  – Mac Demarco, Beach Fossils, itd.

Obožavatelji bučnog RnR zvuka sigurno će se veseliti koncertu bitnog, ponovo okupljenog američkog  noise rock benda HAMMERHEAD koji će nastupiti  20. septembra u klubu Močvara. Radi se o energičnom RnR triju nastalom 1989. godine u Minneapolisu:  Paul Sanders na gitari i vokalu, Paul Erickson na bass gitari i vokalu i Jeff Morridian Jr na bubnjevima. Njihov zvuk na koncertima može se opisati kao oslobađajući cunami frustracija u maniri muzičkih istomišljenika poput: Melvins, Big Black, Fugazi i mladih Metz. Tokom 90-ih godina snimili su četiri albuma i održali niz koncerata. 1996. godine Paul Sanders napušta bend i Hammerhead prekidaju svoje aktivnosti. Na veliku sreću 2010. bend se ponovo okuplja i kreće u koncertne aktivnosti.  Kao podrška ovom dragulju noise rock scene iste večeri nastupiće i veterani zagrebačkog noise rocka: Franc Kafka ensemble i Tanker.

Baltimorski bend  FUTURE ISLANDS, neobičnog  izražaja u autentičnoj interpretaciji  synth muzike osamdesetih, nakon odličnog i posebno zanimljivog  koncerta 2010. u KSET-u, vraćaju se u Zagreb 11. oktobra kad će nastupiti u klubu Močvara. Njihova new waveom i synth popom inspirisana muzika, za razliku od većine im srodnika, svoj puni zamah i smisao dobiva na koncertima, gde sjajan vokal lidera grupe, Samuela T. Herringa, dolazi do punog izražaja, a ovaj se pretvara u performersko čudo gotovo ravno onome kolege im i uzora iz Baltimorea Dana Deacona. Uzlazna putanja benda u relativno kratkoj  karijeri nakon objavljivanja albuma ”On The Watter” (također za čikaški Thrill Jockey) dovodi ih ove godine do nastupa u legendarnoj TV emisiji The Late Show with David Letterman. Pre nego li su nastupili u spomenutoj emisiji potpisuju novi ugovor s uspešnom i popularnom diskografskom kućom 4AD koja okuplja najbolje aktuelne izvođače iz domena alternativne rock’n’roll i crossover muzike, za koju objavljuju odličan poslednji album ”Singles”.

Koncert legendarnog space rock’n’roll seksteta SWANS, predvođenog jedinstvenim Michaelom Giraom, uz podršku elektronsko-eksperimentalne noise muzičarke Pharmakon održaće se u 14. oktobra u Zagrebu u dvorani Jedinstvo. Swans su američki post punk bend oformljen 1982. godine u naletu New York NO WAVE-a što je bio američki odgovor na New wave koji je u Evropi cvvetao u to vreme. Idejni vođa i osnivač benda je jedinstveni Michael Gira – singer/songwritter , multiinstrumentalista i harizmatični osobenjak obavijen velom mistike.  Swansi iza sebe imaju dvanaest izdanih studijskih albuma u periodu od 1982. do 1997. te od 2010. pa do danas.

Prvi put u Zagrebu 29. oktobra u klubu Močvara na samostalnom koncertu nastupiće danski indie rock dvojac THE RAVEONETTES – basistkinja i pevačica Sharin Foo i gitarista Sune Rose Wagner . Inspirirani energijom RnR glazbe 60s obogaćene transoidnim ritmovima,  bitno moduliranim zvukom instrumenata,  mračnom poezijom interpretranom psihodeličnim vokalom The Raveonettes stvaraju potpuno autentičan i moćan klupski zvuk. Do sada su izdali sedam studijskih albuma, a na koncertu u Zagrebu predstaviće poslednje izdanje „Pe’ahi“.

7. novembra u klubu Močvara nastupiće bend ironičnog imena MERCHANDISE, a koji dolaze iz Tampe, grada u Floridi poznatom po DIY Punk i Hard core sceni.  Upravo sa tim zvukom su i krenuli 2008. godine okupivši oko sebe publiku underground punk/hard core scene. Međutim ljubav prema jazz i dub muzici je vrlo brzo preokrenula njihov punkerski hard core zvuk u mračniji post punk prožet elektronskom muzikom.  Sadašnji zvuk benda može se usporediti sa ranim radovima bendova The Smiths, New Order, Suicide, Joh Division dok su ih na počecima karijere poredili sa Fugazi i Black Flag. Trenutno imaju potpisan ugovor sa 4AD diskografskom kućom bitnom u promovisanju crossover modernog i klasičnog RnR zvuka.

Žedno uho 24. novembra u klubu Močvara ima čast ugostiti pevačicu karakterističnog hipnotičkog vokala, LEATITIU SADIER, poznatiju kao članicu svevremenskog  kraut pop benda Stereolab.  Muzičku karijeru započinje krajem 80-ih godina  kada je upoznala  Tima Ganea, gitaristu benda McCarthy sa kojim je ubrzo osnovala i inovativni kraut pop bend Stereolab, a koji je bitno  uticao na mnoge obožavatelje širom sveta kao i na muzičare. Kao solo izvođač iza sebe ima dva studijska albuma, a tokom bogate i zanimljive karijere sarađivala je sa nizom izvođača nezavisne scene.

Ljubav prema RnR energiji Žedno Uho uvek nastoji ispoljiti kroz izbor izvođača u najširem spektru različitosti i neretko ugodno iznenadi i ljubitelje hip hop, jazz ili IDM muzike.  25. novembra u klubu Močvara nastupiće harizmatični raper, pisac i performer SAGE FRANCIS . Primećen 2001. kada ujedno postaje i internetski hit sa pesmom „Makeshift Patriot“ u kojoj kritikuje američke medije tokom terorističkog napada 11. septembra 2001. godine. Ubrzo izdaje i prvi studijski album „Personal Journals“ nakon čega ubrzo potpisuje ugovor sa punk rock diskografskom kućom Epitaf records,a  za koju kasnije izdaje još  tri albuma. Sage Francis jedan je od retkih slam pesnika koji uživa poštovanje RnR muzičara  što je rezultiralo i gostovanjem na pesmi „Let Them eat war“ popularnog benda Bad religion.

Ulaznice po pretprodajnim cenama za sve gore navedene koncerte  mogu se kupiti u u Dirty Old Shopu, Tratinska 18 i Rockmark knjižari, Berislavićeva 13.

Cene pretprodajnih ulaznica za pojedine koncerte kao i cene na samom ulazu su sledeće:

Subota 13.09. BLOUSE  45Kn / 60Kn

Subota 20.09. HAMMERHEAD w/ Peach Pit After Dark & Tanker 45Kn / 60Kn

Subota 11.10. FUTURE ISLANDS 80Kn / 100Kn

Utorak 14.10. SWANS w/ Pharmakon  120Kn / 150Kn

Sreda 29.10. THE RAVEONETTES 100Kn / 120Kn

Petak 7.11. MERCHANDISE  65Kn / 80Kn

Ponedeljak 24.11. LEATITIA SADIER  45Kn / 60Kn

Utorak 25.11. SAGE FRANCIS 65Kn / 80Kn