Zbirka „V – fantastične priče iz ravnice“ rezultat je entuzijazma i saradnje deset autora i autorki rođenih u Vojvodini ili onih koji trenutno žive tamo, kao i dobre volje velikog broja ljudi otvorenog uma, spremnih da ovakve projekte podrže.

Naime, tri autora iz Novog Sada došla su na ideju da svoje poznanike sa raznih foruma posvećenih žanrovskoj književnosti i filmu (najviše naučnoj fantastici i hororu) okupi u grupu ljubitelja fantastike, ubrzo prozvanu „Esnaf V“, i da se domaćoj čitalačkoj publici predstave u vidu zbirke fantastičnih priča sa centralnim motivom područja Vojvodine.

Grupi se ubrzo pridružuju i autori iz ostalih gradova (Subotice, Rume i Beograda), i fantastične i horor priče uokvirene zadatim motivom počinju da pristižu, a tematska zbirka dobija prvobitni oblik. Bez ikakvih finansijskih sredstava na raspolaganju, autori rukopis dostavljaju velikom broju srpskih izdavača žanrovske književnosti, ali zbog aktuelne situacije u domaćem izdavaštvu, ne nailaze na očekivani odgovor. Ipak, ne bivaju obeshrabreni, već nastavljaju sa samostalnim uređivanjem i ispravljanjem priča, a za pomoć se obraćaju i Tamari Lujak, koja im izlazi u susret sa mnoštvom konstruktivnih komentara, sugestija i saveta.

U međuvremenu, isti autori odlučuju da javnosti predstave i zbirku novogodišnjih horor priča „Nešto diše u mojoj torti“, ali ponovo mučeni nedostatkom novca, rukopis biva plasiran u elektronskom formatu, moguć za besplatno preuzimanje.

Oduševljeni odzivom domaće publike, ne dozvoljavaju da projekat zamre, te i 2013. godine, takođe u elektronskoj formi, a uz pomoć još zainteresovanih autora žanrovske književnosti, kao i ilustratora, publici poklanjaju drugi deo novogodišnje antologije, „NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTII“, koja se takođe može preuzeti besplatno.

U međuvremenu, nove priče pristižu u zbirku „V“, uz sve veći broj zainteresovanih autora. I dalje bez finansijskih sredstava, autori se odlučuju da projekat obznane javnosti i zamole sve zainteresovane za pomoć u realizaciji. Preko sajta Indiegogo lansiraju crowdfunding kampanju, u pokušaju da prikupe neophodan novac za štampu i izdavanje, što im ubrzo, zahvaljujući poštovaocima pisane reči širom sveta, i uspeva.

Zbirka „V – fantastične priče iz ravnice“, nakon velikih izmena, ubrzo biva ukoričena, kao izdanje IP preduzeća „NNK internacional“, a pred publikom predstavljena na januarskom sajmu knjiga u Domu omladine u Beogradu, 2014. godine.

Zbirka će uskoro biti promovisana kroz susrete sa publikom, a vrlo brzo će se naći i u knjižarama. Dotle, svi zainteresovani zbirku mogu da naruče po pretprodajnoj ceni preko Facebook stranice zbirke ili preko adrese: zbirkav@gmail.com.

 

Sadržaj:

Andrea Baskin – “Plavo”, “Violina”

Boris Mišić – “Daca i Huan”,  “Daca u gradu tame”

Goran Segedinac – “Salaš”,  “Pod krošnjom”

Damir Mikloš – “Zov ravnice”

Igor Ivanišević – “Desankina biblioteka užasa”

Ivica Milarić – “Auto-ekskurzija”

Milka Knežević Ivašković – “Motel”

Oto Oltvanji – “Nećeš nam lagati”

Radoslav Slavnić – “Zlatna deca, zlatne godine”,  “Trulež, meso i sitni kolači”

Saša Robnik – “Ljubiša dolazi noću”,  “Tako je govorio tata”, “Oči lovca”