PODELI

Tokom vikenda pred nama u redovnu distribuciju u 520 bioskopa na tlu Amerike stiže novi film – „Leptir“ , koji je tokom 2016. godine sniman na teritorijama Srbije, Crne Gore i Malte. Nastanak filma pomogao je i Filmski centar Srbije, sredstvima koja su na raspolaganju zahvaljujući Uredbi o podsticajima investitorima da u Republici Srbiji proizvode audiovizuelno delo.

Reč je o novoj ekranizaciji memoarske knjige Anrija Čarijera (1906-1973). Prethodna adaptacija je izrodila istoimeni filmski klasik u režiji Franklina Dž. Šafera, sa Stivom Mekvinom i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama. U fokusu priče je zatvorenik zatočen na dalekom ostrvu koji planira beg. Novu verziju je režirao mlađi danski sineasta Mihael Noer, zapažen po režiji filma „Severozapad” iz 2013. godine. Autor novog scenarija je Aron Gazinovski, scenarista fima „Zatvorenik” („Prisoners”, 2013).

P_D01_43477.NEF

U novom „Leptiru” glavne uloge igraju Čarli Hanam (serija „Sinovi anarhije”, „Grimizni vrh”, „Izgubljeni grad Z” i „Kralj Artur”), Rami Malek („Gospodin Robot”, „Privremeni dom” , „Noć u muzeju 2”, „Želja za brzinom”, a gledaćemo ga i u naslovnoj ulozi u biografskom filmu o Frediju Merkjuriju), Tomi Flanagan, Iv Hjuson…, a tu su i domaći glumci Nina Seničar, Goran Navojec, Dragan Mićanović, Olja Hrustić

Kostimografkinja je Bojana Nikitović. Srpski partner je producentska kuća „Work in Progress”.