Foto: Ivana Jovanović

Legendarni Električni orgazam sviraće ove jeseni u Tvornici kulture. Bend će posebnim koncertom obeležiti 40 godina albuma ”Kako bubanj kaže”, a nezamenjivoj će se petorci na zagrebačkoj bini prvi put pridružiti i uistinu jedinstvena gošća – proslavljena glumica Anica Dobra. Električni orgazam proslavu sa zagrebačkom publikom zakazuje za subotu, 16.11. 2024. godine.

”Kako bubanj kaže” četvrti je studijski album jednog od najpopularnijih srpskih punk rock bendova svih vremena. Izdanje je 1984. godine objavljeno za diskografsku kuću Jugoton, a na albumu su učestvovali Srđan Gojković Gile (vokal, gitara), Jovan Jovanović Grof (bas), Goran Čavajda Čavke (bubnjevi), Ivan Pajević (gitara), Ljubomir Đukić (klavir, vokal) i Ivan Švager (saksofon). ”Kako bubanj kaže” sastoji se od osam legendarnih numera. Na A strani nalaze se udarne numere: ”Kako bubanj kaže”, ”Klinci traže zabavu”, ”Pričam o tebi” i ”Ja poželim promene”, dok B stranu čine ”Fras u šupi”, ”Beograd”, ”Skamenjen” i ”Volim te”. Svoj je eponimski prvenac Električni Orgazam objavio 1981. godine, a već godinu dana kasnije usledilo je jedno od najposebnijih izdanja regionalne diskografije – album ”Lišće prekriva Lisabon”. Inspirisani i produktivni, već su 1983. godine objavili treći studijski album ”Les Chansones Populaires”  na kojemu su zabeležene obrade svetskih klasika, a čije je reizdanje objavljeno 2022. godine za diskografsku kuću Croatia Records.

“Jako se radujemo što ćemo prvi put nastupiti s Anicom Dobrom u Zagrebu. Nismo dugo nastupali s njom, a i mi i publika jako volimo kad god se to dogodi”, rekao je Srđan Gojković Gile, lider Električnog orgazma. Bend će Anicu ugostiti na hit pesmi ”Svečane bele košulje” koju je zajedno s Vladom Divljanom napisao Gile za, sada već kultni, film “Crni bombarder” 1992. godine. Film je režirao Darko Bajić, a glavne su zvezde jedinstvena kraljica regionalnog glumišta Anica Dobra, Dragan Bjelogrlić i Srđan Žika Todorović. Osim toga, Električni će orgazam s Anicom izvesti i pesmu ”Hodam sad kao zombie”, koja je uz ”Svečane bele košulje” nakon uspešnog filma, postala velikim hitom.

Četvrtu godinu zaredom Električni orgazam u Tvornici kulture slavi 40. godišnjicu jednog od bezvremenskih izdanja regionalne diskografije. Publika će u Šubićevoj plesati ”Kako bubanj kaže”, odnosno „kako Čavke kaže“, a koncert će uveličati jedna od najistaknutijih srpskih glumica Anica Dobra. Električni će orgazam uz slavljenički album odsvirati i svoje omiljene hitove iz bogate diskografije, a nezaboravnom će koncertnom iskustvu svojom jedinstvenom pojavom doprineti i Anica koja će filmske trenutke preneti u stvarnost.

Ulaznice po early bird ceni od 16 evra pronađite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mestima ili online na Entrio.hr. Regularna cena ulaznica iznosiće 18 evra.