PODELI

Multimedijalni baletski spektakl „Grk Zorba“ Mikisa Teodorakisa, u izvođenju solista, ansambla baleta, hora i orkestra Srpskog narodnog pozorišta, gostuje večeras, 30. maja u Centru „Sava“ u 20.00 sati (128. izvođenje, 14. na sceni Centra „Sava“).

Svaka predstava „Grka Zorbe“ izvodi se kao baletska svetkovina, ako je suditi po broju publike koja osamnaest godina s nesmanjenim interesovanjem prati, u prepunoj sali, zanimljivu priču o prigušenim strastima i njihovim eksplozijama, „priču sa Krita o patrijarhalnim zabludama što proističu iz okoštalih običaja i ponašanja, priču u kojoj razularene strasti pogrešno motivisanih seoskih žitelja vode ka tragičnom ishodu.

Međutim, sasvim u stilu aristotelovske dramaturgije katarze, Grk Zorba i njegov prijatelj Nik savlađuju užas i vlastito očajanje, preokreću surovost nemilih posledica u trijumf volje za suživotom i prijateljstvom, uvlačeći sve u igru i pesmu – u sirtaki. Jer ljudska sudbina je u rukama ljudi: sirtaki – to je ruka pružena ruci, to je praštanje, radost prijateljstva…“

Koreograf: Krunislav Simić

Dirigent: Mikica Jevtić

Uloge: KONSTANTIN KOSTJUKOV (Zorba), LIVIJU HAR (Nik), GORDANA SIMIĆ (Madam Ortans), OKSANA STOROŽUK (Marina), DRAGAN VLALUKIN (Pavlos).

Solo glas: MARINA PAVLOVIĆ BARAĆ.