PODELI

U ponedeljak 29. februara novosadski publiku i stručnu javnost obradovaće gostovanje američkog pijaniste i kompozitora iz Njujorka Aria Vicaksona (Aryo Wicaksono), koji će održati masterklas na Akademiji umetnosti, predavanje iz oblasti muzičkog biznisa u Američkom kutku Novi Sad, kao i pijanistički recital u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, a svi programi će biti besplatni za učesnike i posetioce.

U ponedeljak, 29. februara sa početkom u 16 časova, Ario će u Američkom kutku Novi Sad (Petra Drapšina 3) govoriti na temu „Analiza biznis modela muzičke industrije u Severnoj Americi“.

Predavanje ukazuje na značajne osobenosti i karakteristike biznis modela muzičke industrije u SAD (i Kanadi). Deleći sa polaznicima iskustvo koje je stekao na poziciji za upravljanje članstvom CMA – Chamber Music America, kao i ono koje je ima zahvaljujući tome što je umetnički preduzetnik i izvođač već deset godina, Ario će govoriti o nekoliko vodećih institucija u industriji SAD-a (klasičnih, džez, pop): o institucijama američke vlade, kao što su National Endowment of the Arts (NEA) i US State Department, vodećim granting fondacijama (Doris Duke, Mellon Foundations), menadžerima u umetnosti, preduzetnicima, individualnim donatorima i modelima zadužbinarstva u SAD, muzičkoj industriji i obrazovnim institucijama – od državnih srednjih škola do privatnih konzervatorijuma. Ukazaće na načine funkcionisanja muzičkog (i finasijskog) ekosistema u SAD-u i govoriće o tome koji su mehanizmi da se pojedinac razvije u aktivnog, angažovanog i relevantnog muzičara 21. veka.

U 20 časova u Spomen zbirci Pavla Beljanskog, publiku očekuje Ariov pijanistički recital, a repertoar koji će izvesti obuhvata izvođenje dela Baha, Skarlatija, Suprana, Rahmanjinova, Vagnera i Lista.

Koncertni program obuhvatiće izvođenje sledećih dela:
J.S. Bach (1685 – 1750) Prelude and Fugue in C-major, Book 2
D. Scarlatti (1685 – 1757) Four Sonatas D. Scarlatti (1685 – 1757) g-minor (new, without K-number)
G-Major K. 427
c-minor K. 11
G-Major K. 455
Jaya Suprana (b. 1949 Tembang Alit )
Rachmaninov (1873 – 1943) Etude Tableaux in D-major Op. 39. No. 9 S.
F. Chopin (1810 – 1849) Nocturne in c-minor Op. 48 no. 1
Etude in c-minor Op. 10 no. 12
R. Wagner, arr. Liszt (1813 – 1883) Isolde’s Liebestod
F. Liszt (1811 – 1886) Mephisto Waltz no. 1

Ograničen broj besplatnih karata za koncert moćiće da se preuzme u Američkom kutku i Spomen-zbirci, a zaintreresovani za predavanje “Analiza biznis modela muzičke industrije u Severnoj Americi” mogu se prijaviti putem sledećeg linka http://goo.gl/forms/kEVULSu1ie.

Ario Vicaksono je pijanista i kompozitor. Nastupao je kao solista i kao član značajnih sastava poput Državnog simfonijskog orkestra iz Sankt Peterburga, u dvoranama i na festivalima širom SAD, Kanade, Azije i Evrope. Prvi je klasični muzičar sa zapadne hemisfere koji je dobio „artist-in-residence” poziciju na američkom univerzitetu „Sharjah“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nedavno je bio pozvan na panel u organizaciji Svetske banke (u Vašingtonu) da govori istaknutim mladim liderima, misliocima i diplomatama o ulozi i značaju obrazovanja u umetnosti i modelu održivog društva za 21. vek. Ario je i predavač, a njegovi učenici su primljeni sa punim stipendijama na prestižne institucije kao što su: Curtis Institute of Music, New England Conservatory, Peabody Conservatory – Johns Hopkins University i University of British Columbia Vancouver. Trenutno je na poziciji za upravljanje članstvom na CMA – Chamber Music America, nacionalnoj organizaciji koja deluje kao servis za muzičke profesionalce. Kao kompozitor piše i izvodi muziku za predstave, mjuzikle, balete.