PODELI

Pišem i brišem… Ponovo pišem i pomalo se osećam kao srednjovekovni pisci koji su svoje rukopise počinjali ili završavali sa: „Ja nedostojni…”.Prvi put posle dužeg vremena imam blagu tremu kada je u pitanju pisanje reportaža sa nekog koncerta. Čuj, nekog? Ovo je koncert Bjesova. The Bjesova. Benda koji ne samo da volim već osećam neku vrstu strahopoštovanja. U mom muzičkom panteonu, oni zauzimaju vrhovno mesto, a kockice su se tek sada posložile da ih slušam uživo. Slušam, gledam i upijam energiju iz podnožja Rudnika koja ovoj ravnici često manjka.

Cela reportaža mogla bi da stane u reč „magija”. Možda bi neki objektivni posmatrač rekao da je bilo problema sa tonom, da je bilo pauza između pesama i improvizacije, ali zar nema toga i u životu? Svakim pokretom, gestikulacijom, magijskim vokalnim sposobnostima, Bjesomar je poput vrhovnog šamana plenio prostorom, a virtuoznost ostalih članova ovog benda ni-ka-da se ne dovodi u pitanje.

Povod ovog okupljanja bila je promocija albuma „Svetla svetlosti” te je koncert otvorila pesma „Gradot e nem”, inače makedonske grupe Mizar u originalu. Čuli smo i pesmu po kojoj album nosi ime kao i „Ustaj majko zemljo”, „Rough cut”, dok je deo pesme „Aikido” čak otpevao momak iz publike.

Foto: Ivana Jovanović

Kao što su mnogima religijska, ili neka druga, uverenja vodič kroz život, tako se možemo osvrnuti na pojedine pesme Bjesova i tumačiti ih kao valjan princip življenja. Tom logikom, od sinoćnjih izdvajam „Dar“, „Sve će se doznati“, „Čak i da mogu sve“. Koliko sam razumela u gužvi, „Čak i da mogu sve“ i „Gavran“ nisu bile na prvobitnoj set-listi, ali kao i svaka dobra duša, Bjesomar je ispunio želje publike i eto razloga zašto je improvizacija dobra stvar. Zahvaljujući tome, čula sam jednu od omiljenih pesama koju zamalo da propustimo. Hvala što nismo.

Ali „Bolje ti“ – kultna pesma ne samo ovog benda, već ovih prostora. Koji najež! Kada bi postojao neki vremenski loop kao u superhero filmovima u kom bi se izvođenje ove pesme iznova i iznova ponavljalo, mislim da ni tada ne bi dosadila i da bi oduševljenje od kog skače temperatura svaki put bilo istog inteziteta.

Foto: Ivana Jovanović

Ispratili su nas kućama uz „Odvedi me do reke“ i „Laku noć“. Tražili smo „Kišu“ nekoliko puta, kad su već bili raspoložen za ispunjavanje želja, ali je Bjesomar bio izričit.

Nismo čuli „Kišu“, ali nas je dočekala na izlazu i sve do kuće, bez kišobrana, pratila.

Rekoh ja na početku: magija! 😉

Ukratko o najboljima,

Mina Erić