PODELI

Hrvatsko udruženje skladatelja dodelilo je nagrade najboljim autorima za ostvarenja iz prošle godine.

U kategoriji zabavne muzike Damir Urban dobitnik je nagrade “Milivoj Korbler” za EP album “Kundera” u izdanju Aquarius Recordsa.

“Hitovi poput ‘Budi moja voda’, ‘Svijet za nas’ i ‘Lopov Jack’ ostavili su snažan pečat i neizbrisiv trag na hrvatskoj glazbenoj sceni i postaju svojevrsni rock standardi, ali umjesto da se odmara na lovorikama i tu i tamo ponovi svoje iskušane formule, Urban neprestano izaziva nove stvaralačke muze. Ukoliko ne može ispuniti uobičajeni opseg trajanja CD-a, ne libi se predstaviti javnosti svoje nove pjesme i u manjem audio formatu. Kao što je to bio slučaj s njegovim posljednjim izdanjem Laufera iz 1995. nazvanim jednostavno EP, njegov se posljednji diskografski projekt, naslovljen prema češko-francuskome piscu slavnog romana Nepodnošnjiva lakoća postojanja, opire uobičajenim kategorijama.

Riječ je o formi mini-albuma sa šest pjesama kojim Urban slijedi svoje misli nakon čitanja posljednjeg Kunderina romana napisanog na češkom jeziku, ‘Besmrtnost’. Tekstovima se upušta u slobodan tijek naoko nabacanih ideja, dok glazbom pruža kontrolirani sukus svojega dosadašnjeg opusa i novih zvukovnih iskustava, u širokom rasponu od distorzija do klasične zvukovne čistoće. Od imaginarne komunikacije s piscem u uvodnoj skladbi ‘Kundera (atom)’, preko elektrifikacije ozračja u ‘Fasum aga(ubrzanje)’, sve do balade ‘Kasno je za ljubav (ruske teme)’, mračnog pesimizma ‘Ako se napijem do smrti (mol)’, psihodelije u ‘Otporan na život (dječji glas)’ i eklektične preludičnosti završne ‘Dajem vuka(bach)’, Urban se oslanja na svoj prepoznatljiv stil, ali nagoviješta novi izraz u spoju različitosti. Njegov je ‘Kundera’ u cjelini najoriginalnije i najcjelovitije glazbeno djelo prošle godine u tzv. zabavnim glazbenim žanrovima, s prepoznatljivim umjetničkim i autorskim integritetom. Nadajmo se da dobitnik neće odbiti ovu nagradu zbog nezgodne kategorizacije pojma “zabavna” koju iz praktičnih razloga rabi Statut Društva”- navodi se kao obrazloženje dodeljene nagrade.