PODELI

Ovogodišnji, jubilarni, 15. Festival uličnih svirača svečano će biti otvoren velikim street musical clash koncertom riječkog sastava Let 3 i novosadske grupe Atheist Rap večeras u 21.30 u centru  Novog Sada, na Trgu slobode.

Na dve koncertne bine nastupiće riječka šok rok atrakcija Let 3 i novosadski pank-rokeri Atheist Rap. Street musical clash koncert, svojevrsno sviračko nadmetanje,  u Srbiji do sad neviđeno , podrazumeva da će Let 3 izvoditi pesme Ateista, a Ateisti pesme Leta 3. Naravno, i jedan i drugi bend sviraće i svoje najveće hitove.

Prethodno će Bulevarom Mihajla Pupina, i kasnije kroz Ulicu Modene, do Trga slobode stići vesela sviračka i plesačka povorka. Oformljenu u 20.30 na početku Bulevara Mihajla Pupina, odnosno na početku Varadinskog mosta s novosadske strane, povorku će predvoditi italijanski duvačko-bubnjarski sastav BadaBimBumBand. Iza njih će, pomešani s publikom, ići novosadski ulični performeri Haos žongleri, zatim ulični plesači iz nekoliko gradskih plesnih škola i, na kraju, proslavljeni domaći bubnjar Dragoljub Đuričić sa svojim bubnjarima. Đuričić će učesnicima povorke podeliti za ovu priliku posebno osmišljene zvečke, i zatim će ih pozvati da u jednom zajedničkom ritmu doplešu do centra Novog Sada. Kao uvertira festivalskoj povorci i svečanom otvaranju Festivala, takođe na Trgu slobode, već u 18 sati publiku očekuje pokretna muzička predstava već pomenutog višečlanog italijanskog marching sastava BadaBimBum Band, a pola sata kasnije i francuski klovn i pantomimičar Jean Ménigault. U isto vreme, nedaleko od Trga, na balkonima u Zmaj Jovinoj ulici klasičnu muziku izvodiće članovi Asocijacije gitarista Vojvodine, dok će u dvorištu Sokolskog doma nastupiti italijanski ulični umetnici – plesačica Lisa Pellegrini i visinske akrobate i multiinstrumentalisti Nando e Maila.

Prvog dana ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača, s početkom već u 16 sati, novinari i voditelji Radio Novog Sada i O radija će na festivalskoj RTV bini na Pozorišnom trgu ugostiti bendove Gravy Tune, The Dust, Mrs. May, V. I. T. R. I. O. L…

Festival uličnih svirača trajaće do subote, 5. septembra , a organizuje ga Umetnička asocijacija Inbox iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, Turističke organizacije Grada Novog Sada, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Naftne industrije Srbije, Telekoma  Srbije i Generali Osiguranja Srbije.