PODELI

U organizaciji kragujevačkog Filološko-umetničkog fakulteta i Italijanskog Instituta za kulturu u Beogradu, danas su počeli  ”Dani italijanske kulture u Kragujevcu”, a trajaće do 19. aprila.

Ova manifestacija biće održana na nekoliko mesta – u Svečanoj sali Prve kragujevačke, Svečanoj sali Druge gimnazije i Art galeriji SKC-a, a na programu su koncerti, predavanja i prezentacije na temu književne i umetničke baštine Italije, kao i projekcije opera i arheoloških filmova.

Predviđeno je da manifestaciju otvori prof. dr Sira Maori, direktorka Italijanskog instituta u Beogradu. Istog dana, od 20 časova, u svečanoj Sali Prve kragujevačke gimnazije koncert povodom otvaranja manifestacije održaće istaknuti klasični gitarista i istoričar italijanske gitare Đakomo Parimbeli. Koncert je organizovan u saradnji sa Muzičkim centrom. Parimbeli će dan kasnije, 19.marta, u Svečanoj sali Druge gimnazije održati koncertno predavanje na temu “Italijanska gitara početkom dvadesetog veka”.

U programu ove manifestacije Kragujevčani će moći da pogledaju projekciju arheološkog filma “Božićne jasle sa planine Monte Rei“, u Kutiji šibica SKC-a, 25. marta od 18 časova, kao i film “Leontini. Sećanja na zaboravljeni grad“. Na istom mestu, 1.aprila, od 18 časova, na programu je film “Isposnica sveta Febronija, Mesta, kult, sećanja“, a 12.aprila film “Neas“.

U Art kafe galeriji SKC-a, 22.marta od 18 časova, studentkinje odseka za filologiju Filuma prirediće prezentaciju na temu “Velikani italijanske književnosti srednjeg veka i humanizma: Dante, Petrarka, Bokačo”. U Svečanoj sali Druge gimnazije, 22.marta u 19 časova, mr Kristina Parezanović sa Odseka za muzičku umetnost Filuma, održaće predavanje o pedagoškom metodu Marije Montesori i aspektima njegove primene u Srbiji.

Milica Milenković, iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu, u sredu, 27. marta u 16,30, u Svečanoj sali Druge gimnazije održaće prezentaciju “Zemlja u fokusu – Italija”. U istoj sali, od 18 časova, Mileva Filipović, saradnik na odseku za muzičku umetnost Filuma, održaće predavanje o Analitičkom prikazu odabrane italijanske muzičke literature – „Primena u nastavi solfeđa u Srbiji”.

U četvrtak, 28.marta, u Art kafe galeriji SKC-a o poseti najpoznatijim kulturnim spomenicama u Italiji govoriće Jovana Ilić i Jelena Jeremić, studentkinje Odseka za filologiju Filuma.

Izvor: Šumadija Press

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.