PODELI

Udruženje OFF Novi Sad koje je tokom čitave 2018. priređivalo projekcije teže dostupnih autorskih i nezavisnih filmova, sada organizuje Dane izraelskog filma u saradnji sa Ambasadom Izreala u Beogradu.

Iako su Dani izraelskog filma u Beogradu praksa već godinama, novosadska publika nije imala priliku da vidi najbolja ostvarenja ove novije, ali vrlo plodne kinematografije, pa će tako ovi Dani izraelskog filma biti prvi u Novom Sadu.

U periodu od 12. do 14. decembra u salama bioskopa Arena Cineplex biće prikazano tri uspešna ostvarenja izraelske kinematografije. Manifestaciju će otvoriti film Zaveštanje, a koji se kroz istragu mladog istoričara o Holokaustu pretvara u pravi triler o pitanju identiteta. Među prikazanim filmovima biće i daleko najpoznatija izraelska komedija Poseta orkestra koja je godine kada je premijerno prikazana na Kanskom filmskom festivalu tamo osvojila i nagradu kritike, dok je na nacionalnom festivalu u Izraelu odnela gotovo sve nagrade, od glume do montaže. Pored ovog kultnog ostvarenja, biće prikazan Bez motivacije, crna komedija koja oslikava služenje obaveznog vojnog roka mladih devojaka. Kroz priče o vojnom roku, teškoj istoriji jevrejskog naroda i odnosu i saživotu sa ljudima muslimanske vere biće predstavljen život u egzotičnom i karakterističnom Izraelu.

Iz udruženja OFF Novi Sad navode da je velika čast biti prvi koji će novosadskoj publici omogućiti približavanje izraelske filmske kulture domaćoj publici, kao i da se nadaju da će velika zainteresovanost za Dane izraelskog filma dati prostora da se naredne godine oni produže na čitavu nedelju, kakav je to slučaj u Beogradu.

Ulaznice za filmove koštaće 250 dinara i mogu se kupiti na blagajni bioskopa Arena Cineplex.