PODELI

Tokom prethodna tri dana, u Malom Iđošu u Državi umetnosti, State of Art, prikazano je preko dvadeset filmova kratkog  metra sa romskom tematikom. Festivalska publika bila je u prilici da sagleda na koji način reditelji iz celog sveta vide ovu nacionalnu zajednicu, probleme sa kojima se susreću kroz život, ali i filmove koji Rome prikazjuju na jedan sasvim drugačiji način koji odstupa od utemeljenih klišea. Pored filmskog festivala, otvorena je i Država umetnosti, State of Art, kojom će ove godine predsedavati glumica Ana Sofrenović, za koju je ovo oaza umetnosti i kreacije.

Granpri festivala  nagradu “FROM STATE OF ART “, žiri u sastavu reditelja Slobodana Šijana i Janka Baljka, dodelio je filmu “Mangava Disco Punk”, reditelja, Saše Stanišika iz Makedonije.

“”Nakon odgledanog programa žiri sa zadovoljstvom konstatuje izuzetan kvalitet selektovanih filmova na Prvom festivalu filmova s romskom tematikom u Malom Iđošu. Imali smo utisak da smo ovih dana doputovali u pravu državu romske umetnosti. Autori iz najrazličitijih zemalja otvorili su gomilu tema i svetova u raznorodnim žanrovima.Naša jednoglasna odluka je da nagradimo zanat, precizan i jasan filmski jezik koji priča univerzalnu ljudsku priču”, rekao je u ime žirija, član Janko Baljak.

O samo festivalu, ideji, utiscima, osnivač State of Arta i umetnički direktor festivala Zoran Tirović, kaže :

“Ovaj festival sadrži dva aspekta. Spoljni i unutrašnji. Spoljni aspekt direktno inklinara na moju davnašnju ideju o Vojvodini kao personifikaciji evropske provanse 21 veka. Ona ima bogatstvo, za koje se plašim da ni sami Vojvodjani ne razumeju . celokupna vertikala i horizobntala vojvodjanskog kulturnog nasledja u korpusu u sistemu evropskih sistem kulturnih vrednosti nosi esenciju smisla interkulturalizma, koji je do dana današnjeg prilično nespertno definisan u najpragmatičnijem smislu reči, potencijal je tu. Slovaci, Rumuni, Madjari, Srbi, Romi, Bugari, Bunjevci, Hrvati…..u najboljem smislu reči čine kumulativnu umetničku, kulturnu bombu, koja kada bi u skaldu sa akulturacijom mogla da se izvaja u jedinstvenu monolitnu vojvodjansku skulpturu zvanu brend kultura – fascinarala bi zasigurno svet. U prevodu, imamo toliko kulturnih darova koje nismo do danas uspeli  da povežemo u rukoveti kulture. Vojvodina jeste ajnzic karta Evrope jer je ta koncentracija različitosti prava slika idealnog sveta.  U unutrasnjem aspektu, u sklopu decentralizacije kultre tražimo modus u kojem ce pristupačnost u zajednici,  a u koreposdenciji sa lokalnom samoupravom iznaći snage I mogućnosti da inicijalno pokaže spremnost da kultura postane sastavni deo realiteta običnog gradjanina . FROM bi trebalo da bude katalizator ova dva aspekta koja komuniciraju sa internaconalnim prostorom.”