PODELI

Na sceni „Das Boot“ beogradske Ustanove kulture „Parobrod“ u toku februara meseca biće nastavljena serija džez koncerata na koje je publika navikla da se održavaju četvrtkom, kao i niz drugih zanimljivih sadržaja. U okviru džez serijala tokom februara će nastupati Jelena Jovović i Peter Mihelich Trio, And the Wiremen, Loud Gretches, studenti FMU.

Koncerti počinju u 21.30h, a ulaz na sve programe je besplatan.

Jelena Jovović & Peter Mihelich Trio – 6. februar:

Jelena Jovović i Peter Mihelich Trio će vas svojim muziciranjem odvesti u čarobni svet onoga što se nekad zvalo “jazz mainstream”. Peteru Mihelichu, proslavljenom američkom pijanisti, poreklom iz Slovenije, pridružiće se Milan Pavković na kontrabasu i Predrag Revišin na tenor saksofonu. Njihova interpretacija kompozicija Charles Mingusa, Duke Ellingtona, Richard Rodgersa, Edu Loboa, Lil Armstronga i drugih potvrdiće da je “jazz mainstream” i dalje vrlo aktuelan. Poseban kuriozitet prestavlja činjenica da će publika ove večeri prisustvovati premijernom izvođenju pojedinih kompozicija Jelene Jovović i Petera Mihelicha.

DJ Marko Sopić – 8. februar

FMU svira jazz – 11. februar

Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova kulture “Parobrod” ostvarili su uspešnu partnersku saradnju u kreiranju programa prethodnih sezona. Pokretanje nove džez scene “Das Boot” omogućilo je produbljivanje te saradnje u vidu organizovanja nastupa profesora i studenata nedavno formiranog Studijskog programa za džez i popularnu muziku na FMU.

Kamerni ansambl-13. februar

Intimni koncert kamerne muzike na kome će nam muzičari predstaviti svoje viđenje fado, pop i džez kompozicija uz zanimljive improvizacije. Nastupaju: Nevena Filipović-vokal, Dušan Janković-klavir, Branko Trijić-gitara i Bojan Ivković-perkusije.

Veče francuske šansone-14. februar

„Тzootzoonga Ansambl” za Dan zaljubljenih

Soundtracking / filmski hitovi za ples! – 15. februar

Reditelj Gregor Zupanc tokom seta koji će trajati tri sata puštaće neprevaziđene filmske hitove za ples.

Loud Gretches-20. februar

Vrsni muzičari koji su sarađivali sa najvećim imenima domaće džez, pop i rok scene nastupiće u kvartetu. Uz bogate fank, džez i rok improvizacije predstaviće nam dobro poznate kompozicije u neuobičajenim aranžmanima.

Nastupaće: Uglješa Novaković-saksofon, Bane Gluvakov-gitara, Dragan Ivanović-bas i Srđan Dunkić Džoni-bubanj.

Kišobran i Das Boot predstavljaju : PitchVice – 22. februar

FMU svira jazz – 25. februar

And the Wiremen, Brooklyn- 27. februar

Bruklinski sastav And the Wiremen predvođen multi-instrumentalistom Lynn Wrightom, posetiće Srbiju i Hrvatsku u okviru evropske turneje kojom promovišu svoje aktuelno izdanje “Send me low”. Pored Wrighta bend još čine i Paul Watson (ex Sparklehorse), Tony Maimone (Pere Ubu), Jon Petrow (Bee and Flower), Simon Goff i Eric Eble. Muziku ovog sastava teško je svrstati u jedan žanr. Često se i u okviru jedne pesme možemo sresti sa više muzičkih pravaca kao što su avant-pop, džez i bluz. Iskustvo, veština i genijalnost ovih muzičara još više dolazi do izražaja u njihovom zajedničkom nastupu, dok Wright inteligentnim, često i duhovitim tekstovima stvara atmosferu koja se može naći u delima Vilijama Foknera ili pak u nekom od klasika film noir žanra.