PODELI

“Pokretnica” – festival savremenog plesa i performansa – održaće se u Novom Sadu od 19. do 23. avgusta 2017. godine na nekoliko lokacija u gradu. Ovo je plesni događaj koji čine različiti izvedbeni formati: predstave, radionice, razgovori između izvođača, autora i gledalaca, kao i žurka koja će krunisati celokupnu manifestaciju.Festival je nastao kao rezultat i predstavlja nastavak dvogodišnjeg rada u okviru edukativno-istraživačkog projekta “Pokretnica” koji se zasnivao na principima samoorganizacije i samoobrazovanja. Autorke festivala, Jelena Alempijević i Sara Tošić žele da, oslanjajući se na dosadašnji rad i iskustva, ponude publici vreme i mesto na kojem se može plesati i razgovarati o plesu.

Prvo izdanje festivala upoznaće publiku sa radom plesača i izvođača okupljenih oko projekta Pokretnica, ali i drugih mladih plesača, izvođača i budućih stvaraoca u okviru savremenih izvođačkih umetnosti. Kroz različite vrste susreta, program festivala će ponuditi sadržaje koji se obraćaju istovremeno onima koji se plesom bave profesionalno ali i onima koji nemaju prethodno iskustvo u plesu. Detaljan program festivala možete naći na sajtu udruženja kao i na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i realizovaće se u saradnji sa organizacijama KC Lab, SKCNS Fabrika i plesnim udruženjem Groove.

 

igranka

O udruženju “Praktikabl”

Udruženje Praktikabl – platforma za savremenu umetnost i kulturu osnovano je 2015. godine na inicijativu umetnika koji deluju na nezavisnoj sceni u Novom Sadu. Svojim delovanjem nastoji da doprinosi razvoju, afirmisanju i promociji savremene umetnosti i kulture, kao i da otvori prostor za interdiciplinarnu saradnju i umrežavanje samostalnih umetnika i kulturnih aktera.

Edukativno-istraživački projekat “Pokretnica” realizovao se tokom 2015. i 2016. godine u Novom Sadu a pokrenule su ga članice udruženja Praktikabl – platforme za savremenu umetnost i kulturu, Jelena Alempijević, Sara Tošić i Frosina Dimovska, uz mentorstvo i podršku Olivere Kovačević Crnjanski i Saše Asentića. Koristeći modele samoogranizovanja i samoobrazovanja, projekat je nudio uslove za rad i saradnju umetnika koji deluju u oblasti savremenog plesa i izvođačkih umetnosti.

U nedostatku prostora i programa koji bi omogućili kontinuitet u radu nezavisnih umetnika i razvoj mlađe populacije stvaraoca realizovani su edukativni, istraživački i izvedbeni programi koji su delovali kao odgovor na potrebe lokalnih plesača i izvođača i negovali interesovanje za savremeni ples kod šire publike: redovan plesni trening i otvorene radionice, razgovori sa đacima i profesorima na odseku za savremenu igru Baletske škole u Novom Sadu, radionice sa gostujućim predavačima (Saša Asentić, Bojana Cvejić, Dragana Alfirević, Aleksandar Ašur), muzičko-plesni susreti, Igranke.

Nastavak rada na ovom projektu odvija se kroz ovogodišnji debitantski festival Pokretnica, koji predstavlja publici rad mlađih lokalnih umetnika u oblasti savremenog plesa i otvara komunikaciju sa drugim umetnicima i širom publikom u Novom Sadu, kao i sa novim organizacijama i prostorima koji žele da daju svoju podršku radu nezavisne plesne scene.

Edukativno-istraživački projekat “Pokretnica” je bio realizovan u partnerstvu sa Forumom za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta i Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, a podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije i od Sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine 2015. godine.

Tokom 2016. godine realizovan je projekat Igranka, koji se bavio pitanjima učešća publike, gledateljstva i kolektivnog autorstva, kroz kreiranje otvorenog izvedbenog formata, javnog događaja koji sadrži elemente participativne predstave, radionice i plesne zabave i koji pokušava da ponudi novi pristup stvaranju, gledanju i tumačenju savremenog plesa. Od maja do decembra 2016. godine Igranke su se održavale u različitim institucijama kulture u Novom Sadu i Beogradu, kao što su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Srpsko narodno pozorište, Galerija Matice Srpske, SKCNS Fabrika i Kulturni centar Reks u Beogradu (u okviru festivala društveno angažovanog teatra „Van okvira“) a prisustvovalo im je preko 200 posetilaca. Autorke Igranke su plesačice okupljene oko projekta Pokretnica: Jelena Alempijević, Frosina Dimovska, Nataša Vranešević, Mia Inić, Željka Jakovljević, Jovana Rakić, Sara Tošić i Ina Madžar.

U saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novog Sada, u avgustu 2016. održane su tri radionice na Brod teatru: radionica kontakt improvizacije za decu (3-6 god) i roditelje Obrni Okreni, radionica savremenog plesa i performativnih izraza za mlade i radionica improvizacije i trenutne kompozicije. Radionice su vodile plesne pedagoškinje Dragana Alfirević, Jelena Alempijević, Frosina Dimovska i Jovana Rakić, a na njima je učestvovalo više od dvadesetoro dece i četrdesetoro odraslih.