PODELI

Međunarodni dan pobede nad fašizmom i ove godine biće ispraćen brojnim sadržajima i bogatim programom koji donosi četvrti po redu banjalučki festival “Živjeti slobodno”.

Program ovog događaja započinje u nedelju 07. maja u 20:00 kada će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske biti izvedena predstava “Beton mahala” u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića.

Zabranjivana predstava o kojoj se ćuti, ustvari je rekla mnogo i svakim izvođenjem privukla veliku pažnju publike u celom regionu. Ulaznice po ceni od 5 KM mogu se kupiti na blagajni pozorišta.

Sutradan, u ponedeljak 08. maja od 12:00, u Kulturnom centru Banski dvor, očekuje vas panel diskusija na temu “Antifašizam i postistina” u kojoj učestvuju: Ivana Pantelić (istoričarka); Aleš Čar (jedan on najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije); Branko Rosić (pisac i zamenik glavnog urednika magazina Nedeljnik); Branislav Trifunović (glumac); Samir Hodović (frontmen benda Velahavle i građanski aktivista); moderator ovog panela biće Vule Žurić (pisac).

Utorak, 09. maj rezervisan je za prikazivanje dokumentarnog filma “Zaveštanje” reditelja Ivana Jovića sastavljen od svedočanstava ljudi koji su preživeli genocid u NDH u periodu od 1941. do 1945. godine. Cilj autora je da, koristeći obiman materijal iz arhive projekta Zaveštanje, omogući da do novih generacija dopru glasovi onih koji nikada nisu imali prilike da ispričaju svoju priču. U filmu govore poslednji živi svedoci teških događaja iz Drugog svjetskog rata, prenoseći utihnule glasove žrtava do našeg vremena.

Film će biti prikazan od 20:00 u Jevrejskom kulturnom centru, nakon čega je planiran razgovor sa autorima filma.

U finišu ovogodišnjeg bogatog programa festivala Živeti slobodno, u sredu 10. maja očekuje vas centralni muzički događaj na Aquani, na kojem će nastupiti Zoster, Zabranjeno pušenje i Goran Bare & Majke.

Početak je planiran u 20:00 nastupom predgrupe Shanghai Street Fight. Ulaznice po ceni od 7 KM u pretprodaji i 10 KM na dan koncerta dostupne su na prodajnim mjestima KSB/Peckham pub/Café bar Šestica.