PODELI

Pred domaću premijeru koja će biti održana 21. oktobra u Sava centru, film “Panama” je prikazan na jubilarnom 20. Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu (Južna Koreja), najznačajnijem filmskom festivalu u Aziji.

Azijskoj premijeri filma “Panama” održanoj 3. oktobra u okviru programa “Flash Forward”, koji predstavlja najznačajnije van-azijske filmove mladih reditelja, prisustvovali su reditelj Pavle Vučković i ko-scenaristkinja Jelena Vuksanović.

Nakon premijere i prve reprize filma, koja je održana 5. oktobra, reditelj i ko-scenaristkinja, Pavle Vučković i Jelena Vuksanović, razgovarali su sa znatiželjnom publikom koja je postavljala zanimljiva pitanja i pokazala interesovanje za proces stvaranja filma, priču, karaktere… Razgovor je bio formalno ograničen na 30 minuta, ali je produžen zbog velikog interesovanja gledalaca. Bilo je više nego očigledno da je publika u Koreji prepoznala univerzalnu priču i senzibilitet filma “Panama”. Druga reprizna projekcija filma biće održana danas, 8. oktobra. Nakon Filmskog festivala u Busanu, film će ući u bioskopsku distribuciju u Južnoj Koreji.

Prikazivanje filma “Panama” u okviru festivala podržano je i od Evropske filmske promocije, međunarodne organizacije koja u Busanu već 15 godina priređuje program “Otvorena vrata” – stavljajući u žižu interesovanja filmske azijske publike, profesionalaca i medija najnovije evropske filmove. Evropska filmska promocija takođe predstavlja evropske distributere u okviru Azijskog filmskog marketa u Busanu. Deo promotivnih aktivnosti Evropske filmske promocije je i deo organizovanja susreta između publike festivala i umetnika na otvorenoj sceni festivalskog naselja. Azijska publika je vrlo entuzijastična i svako pojavljivanje evropskih umetnika je propraćeno oduševljenim pozdravljanjem pretežno mlađe publike.

Pavle Vučković u svom debitantskom filmu donosi ljubavnu priču kojom na suptilan i poetski način govori o trenutnom najvećem problemu mladih ljudi. Nepokazivanje emocija, zaziranje od intimnosti i iskrenosti i sveukupno otuđenje je centralna tema ove iskrene intimističke ljubavne drame. Dva junaka, u vrhunskoj glumačkoj igri se bore protiv svojih emocija, pokušavajući da sakriju osećanja i tako se priklone modernim konvencijama koje odnose među mladim ljudima svode na isprazno, uzdržano i seks bez emocija. Iz straha da ne budu odbačeni, junaci Vučkovićevog filma proživljavaju unutrašnju, intimnu dramu u kojoj zabranjena ljubav više nije pitanje staleža ili nacionalnosti, već moderne konvencije da su emocije među mladima nepotrebne i odraz slabosti. Saosećanje i empatija su predmet sprdnje. Zato ovaj film, na pametan način, poseduje i društveno kritičku notu, iako se time ne bavi direktno. Tematski univerzalan, na potpuno nov, drugačiji i iskren način govori o onome što je svuda oko nas, ali mi to ne primećujemo.

Glavni junak filma Panama je Jovan (Slaven Došlo), koji se, između ostalih devojaka, viđa i sa Majom (Jovana Stojiljković). Odnos sa njom ga u početku ne zanima, ona mu deluje neiskusno i naivno. Međutim, postepeno, njeno ambivalentno ponašanje počinje da ga intrigira. Prateći video snimke i tragove sa interneta, Jovan otkriva Majin paralelni život, upliće se u sopstvenu igru laži i ljubomore. Jovan gubi sebe, očajnički pokušavajući da otkrije ko je zapravo Maja.
Glavne uloge u filmu tumače Slaven Došlo, Jovana Stojiljković, Miloš Pjevač, Tamara Dragičević, Jelisaveta Orašanin. U ostalim ulogama svoj doprinos filmu dali su i Nebojša Milovanović, Aleksandar Đurica, Branka Pujić, Andrija Daničić…

Ulaznice za premijeru filma “Panama”, koja će biti održana 21. oktobra sa početkom u 20.30h u Sava centru, nalaze se u prodaji na blagajni Sava centra. Specijalna cena ulaznice za premijeru iznosi 250 dinara.