PODELI
Gymnastics - Portal Core

Bend Gymnastics, koji malo stariji obožavaoci pamte i pod prvobitnim imenom Laka gimnastika, objavio je novi album pod nazivom “Portal Core“. Album prati i video spot za pesmu “Travelling“, a od Igora smo iz prve ruke saznali malo više detalja.


Remix Press: Za one koji prvi put čuju za vas, možeš li u par rečenica ispričati biografiju benda?

Igor: Gymnastics je osnovan davne 1994. godine u Rumi. Nismo bili garažni, vec podrumski, što će reći underground bend, a to smo ostali i do danas. Imali smo nekoliko personalnih promena u bendu, ali u poslednjih 10 godina radimo u sastavu Setwah – vokal, Nikola – bubnjevi i ja sviram bas. Pošto sva trojica već duže vreme živimo na različitim krajevima sveta, često kažem da smo internacionalni bend. Neko vreme smo radili na relaciji Ruma – Prag – Barselona, a pošto od pre 4 godine živim u Meksiku, postali smo i interkontinentalni bend. Muzički pravac se može definisati u trouglu alternativa-metal-pank. Različiti muzički ukusi članova benda dovode do toga da u jednoj pesmi imamo dve ili tri različite linije, koje  ipak nekako uspevamo da uobličimo u jedinstvenu celinu, barem mi tako verujemo.

Remix Press: Da li je Gymnastics prvi domaći bend u postavi bubanj, bas i glas?

Igor: Ne, postojali su drugi bendovi koji su svirali u toj postavi, na primer Disciplina kičme, ali i drugi. Mi smo odlučili da tako sviramo iz nužde, jer su svi gitaristi sa kojima smo pokušali da sarađujemo imali “sindrom Džimi Hendriksa”. U Rumi ima puno jako kvalitetnih gitarista, slobodno mogu da kažem svetske klase, ali mi nismo uspeli da uklopimo gitaristu u naš bend. Nismo ostali bez gitariste iz fazona, niti da bi smo kopirali neke druge bendove. Jednostavno, kad smo pronašli zvuk koji smo tražili, videli smo da nam gitara nije potrebna. I u Rumi je, iako samo vrlo kratko, pre nas postojao bend Haotični ping pong, u kojem je pevao Setwah, a koji je svirao u formaciji bas-bubanj-glas.

Remix Press: Koji vam je ovo album po redu?

Igor: Zavisi kako se broji, ali reći ćemo da je četvrti. Imamo pesama za još 4 albuma, ali nas razdaljina sprečava da radimo intenzivnije.

Remix Press:  Kako ste uspeli da se okupite i snimite “Portal Core“?

Igor: Album je sniman u Beogradu, u studijima Underground i Digimedia, a neke svoje deonice sam snimio i u Meksiko Sitiju, u studiju Green Room. Samo snimanje je trajalo poprilično dugo, skoro godinu dana, pošto smo pravili nekoliko pauza. Miksovanje je završeno u Londonu u Ghost Machine studiju. Ovo je do sada naš najprofesionalnije snimljen album. Svi prethodni albumi su bili ograničeni, što vremenom i novcem, što tehnologijom, i često smo najmanje važnosti davali miksovanju, koje je zapravo najbitniji deo procesa kako bi se dobio kvalitetan zvuk. Ovog puta smo uradili obrnuto, pa je miksovanje trajalo skoro dva meseca.

Remix Press: O čemu govori novi album?

“Portal Core” je album kojim oslikavamo sve ono što nam se desilo u prethodne 3 godine, otkako smo objavili album “On The Bull’s Side“. To što živimo u tri različite zemlje daje nam mogućnost da vidimo iste stvari iz tri različita ugla. Razgovaramo o globalnim, ili bolje reći univerzalnim stvarima i principima, pa iz toga stvaramo pesme. Na primer, pesma koja otvara album se zove “The Same” i posvećena je ljudskim odnosima u kojima se neko ili neka grupa, iz bilo kog razloga, smatra više vrednim u odnosu na druge. Ta situacija dominacije i diskriminacije je vrlo poražavajuća za ljudski rod, i kod većine “normalnih” ljudi izaziva gnušanje, pa i bes, iako često nismo ni svesni u kolikoj meri i sami učestvujemo u svemu tome i ponašamo se u skladu sa modelom koji kritikujemo. Pesma “Travelling” koja je prvi “singl” sa novog albuma je pesma o “prirodi i društvu”, konkretno o tome kako se društvo odnosi prema prirodi, ali i o generalnoj ljudskoj naivnosti koja se ogleda u tome što mislimo da ćemo zauvek moći da izrabljujemo planetu, bez ikakvih negativnih posledica po nas.

 

Album “Portal Core” možete slušati besplatno ili za 7 dolara preuzeti u digitalnom formatu sa adrese lakagimnastika.bandcamp.com

Sa Igorom za Remix Press portal razgovarao Vladimir Kravić