PODELI

Koliko god ljudi govorili da kod nas nema pravih dobrih mladih muzičara koji bi zapalili masu, “na ovome svetu mogu da kažem što se dešava, to nije istina, mislim, na ovome svetu što bi’ naglasio da, propaganda, što većina kažu da o ovome, nije istina.” Malo sažetije rečeno, to nije istina. 🙂 Ko je makar jednom bio na njihovim svirkama, znaće tačno o čemu pričam, a ko nije, neka ode, pa će znati o čemu pričam. 🙂 

Inbox je trio iz Bačke Topole i album “Blesavo jutro” je njihov drugi, ustvari, prvi album. Nije greška, zvanično, ovo je njihov drugi album, a objašnjenje za ovu pojavu dao je frontmen i osnivač benda Inbox Dado Dolmagić: “Braća Popović (basista i bubnjar) nisu učestvovala u snimanju prvog albuma, a njih dvojica predstavljaju neophodan deo benda. Zatim, u odnosu na prvi, ovoga puta zahvaljujući producentu Maretu Vukmanoviću uspeli smo da prenesemo live energiju na snimak. I na kraju,ovaj prvi album sadrži šest starih pesama, ponovo snimljenih, sa onog  prvog albuma.”

Osim šest starih, na albumu se nalaze i dve nove pesme “Sin severa” i “Dr. Olja”.

Prvi komentar na album je čist Rock ‘n’ Roll. Gitara, bass, bubanj i to je to. U osnovi zvuka, koji ova trojka neguje, ništa više ni ne treba. Ono što bih posebno izdvojila su sjajni tekstovi Veselina Krsmanovića kog oni potpuno zasluženo svrstavaju u postavu benda.

Izdvojiću par pesama koje su ostavile najjači utisak na mene. Prva je “Dr. Olja”, pesma koja otvara album i koja je pre nekoliko nedelja dobila i svoje video izdanje. Zbog svog dinamičnog i neobičnog ritma i vrlo pevljive i lako pamtljive melodije, ova pesma je  brzo pronašla put do publike. Mislim da je ovo bio odličan izbor pesme koja će se prva ekranizovati i tako predstaviti album publici. Ono što sledi je nešto sasvim drugačije. Na albumu nema više ni jedna pesma slična ovoj.

Sledeća koju bih posebno izdvojila je pesma “Sanjaj me” koja je jedna od onih pesama koja vas na prvo slušanje u potpunosti osvaja. Sećam se, kada sam je prvi put čula prošlog leta na putu ka Kragujevcu pomislila sam, kakva čudna, neobična i brutalno dobra pesma. I danas to mislim. Kad god pustim “Blesavo jutro”, prvo odslušam broj 6 i pesmu “Sanjaj me”, pa tek onda sve ostale. Pesma počinje zvukom klasične gitare na koju se neprimetno nastavljaju električna, bass gitara i bubanj da bi se uvodni deo završio ubacivanjem vokala. Pesma odiše nekom blagom melanholijom koja  odličnom promenom ritma posle svake strofe postaje melodijski veoma moćna. Odlična pesma, sigurna sam da će vam se svideti.

Moj izbor br.3 je pesma “Sin severa”. Kao što sam već pomenula, “Sin severa”, i prethodna pesma “Sanjaj me” su dve nove na albumu. Ova pesma je namenski pisana za moto klub “Sinovi severa” iz Bačke Topole. Ova odlična bajkerska pesma govori upravo o životu bajkera i njihovoj ljubavi prema motoru i putovanjima. Vrlo je zarazna, lako pevljiva i koliko sam primetila upravo ove dve pesme su najtraženije na njihovim svirkama.

“Last but not least” na albumu je pesma “Zemlja bez sunca”. Ovo je jedna prava balada koja me podseća na neka davna vremena. Po svom “sastavu” podseća na rock balade starih ex-yu bendova iz prve polovine devedesetih godina. Možda čak i kraja osamdesetih. Zvuk klasične gitare potpuno smiruje celu priču ispričanu na ovom albumu, i ovo je odličan izbor pesme kojom se zatvara album.

Na ovom albumu nalazi se osam potpuno različitih i pri tom, odličnih tipičnih rock pesama. Kada za nekoga kažemo da neguje jedan stil, otprilike možemo unapred da znamo šta nas očekuje na albumu. Kada je Inbox u pitanju to nije slučaj. U njihovoj radionici prave se vrlo zanimljivi i raznovrsni zvuci. Ovaj album je upravo zato i specifičan. Nije dosadan, konstantno vam drži pažnju, pesme su veoma melodične i pevljive i apsolutno je moja preporuka da ga nabavite i dodate u svoju privatnu kolekciju. Kako sam upravo uz ove pesme provela jedno divno putovanje, preporučujem ga i vama za ugodan put.

Inbox je odradio odličan posao i ocena za ovaj album je 9.

Spisak pesama:

 

  1. Dr. Olja
  2. Kakve godine
  3. Novembar
  4. Otkucaj sata
  5. Pogledi
  6. Sanjaj me
  7. Sin severa
  8. Zemlja bez sunca

Autor: Andrea Magazin

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.