PODELI

U ponedeljak, 25. maja, sa početkom u 19 časova, u prostorijama Sektora za urbanizam u Pančevu, biće otvorena izložba radova urbanističko – arhitektonskog konkursa za izradu idejnog rešenja rekonstrukcije i revitalizacije Narodne (stare Vajfertove) pivare u Pančevu.

Izložba se realizuje u organizaciji Grada Pančeva i JP „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva”, kao deo pratećeg programa nove gradske manifestacije „Dani Vajferta“, koja se prvi put održava u Pančevu, od polovine maja do sredine juna, pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo“ i u organizaciji Turističke organizacije Pančeva. Izložba će trajati do 15. juna.

Prvu nagradu na konkursu dobio je autorski tim u sastavu: Dejan Miljković, Petar Sazadanović i Jelisaveta Arsenović, a u obrazloženju stručnog žirija se navodi: „Rad nudi smelo, atraktivno, oblikovno i funkcionalno rešenje zadatog industrijskog kompleksa, koje obezbeđuje dobar sinergijski balans starog i novog. Predlaže se potpuno zastakljivanje i natkrivanje zapadnog dela unutrašnjeg dvorišta, čime se formira veliki, celoviti, centralni javni hol u središtu kompleksa. Nasuprot tome, sa druge strane centralnog objekta, istočni deo unutrašnjeg dvorišta je tretiran kao živopisna otvorena javna zanatska ulica sa dobro pozicioniranom letnjom baštom pivnice…“

„Dani Vajferta“ je nova gradska manifestacija koja će se ove godine prvi put održati u Pančevu, 12. i 13. juna, pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo“. Namera organizatora manifestacije, Turističke organizacije Pančeva, je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva.

Putovanjem kroz život i zaostavštinu Đorđa Vajferta, od njegovog rođenja i detinjstva pa sve do poslednjih dana i smrti (1850-1937), u Pančevu će 12. i 13. juna nakratko oživeti davno zaboravljeno vreme pionirskih poduhvata: prvih domaćih pivara poznatih i u Evropi, rudarskih radova o kojima se pričalo i van naših granica, prvih bankarskih transakcija, značajnih ulaganja u umetnost i nauku, i što je najvažnije, nesebičnih dobročinstava.

Manifestacija „Dani Vajferta“ počinje raznovrsnim pratećim programskim aktivnostima već sredinom maja, dok će se centralne aktivnosti održati u srcu starog gradskog jezgra, 12. i 13. juna. Program je podeljen u nekoliko segmenata, od kojih izdvajamo turistički (ekskurzije srednjoškolaca i promocija nove turističke rute), kulturno-umetnički (koncerti, izložbe, projekcije filmova, predavanja) i segment posvećen privrednicima (stručni skupovi, sajam starih zanata).

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pančeva, pod pokroviteljstvom grada Pančeva.