PODELI

Šta ste kupovali i čitali u 2012. godini?

Da li elektronska forma potiskuje štampana izdanja?

Kupujete li knjige za sebe ili kao poklon?

Da li kupujete izdanja samo određenih izdavača?

Možete odgovoriti sebi na ova pitanja i proveriti svoje čitalačke navike, a mi smo ovim povodom razgovarali sa  jednim od vlasnika knjižare „Bulevar Books“, Jovanom Ubiparipom.

Uprkos činjenici da se mnogo toga može naći i pročitati na netu, trend kupovine knjiga i čitanja istih nije drastično opao u 2012. godini.

U prvih deset do dvadeset najprodavanijih knjiga na svim top listama, bez obzira na izdavača, nalaze se knjige za koje je odrađen dobar marketing odnosno koje su odlično ispromovisane, što ne znači da su po književnom kvalitetu u vrhu, a s druge strane tu su se našle i knjige koje imaju izrazit književni kvalitet i koje kupuju ljudi koji pažljivo biraju literaturu.

Među njihovim klijentima postoje i oni koji kupuju ili isključivo određene autore ili kupuju izdanja samo određenih izdavačkih kuća.

Izdavačku kuću „Geopoetika“ izdvojio je kao primer izdavača koji jako vodi računa koje će naslove objaviti dok se neki izdavači rukovode tiražima i brojem prodatih knjiga.

Što se tiče tiče knjižare „Bulevar Books“ , osim bestselera, u 2012. godini dosta su se dobro prodavali rečnici, dečja literatura, popularna psihologija, stručna literatura iz istorije i stripovi.

Pitali smo Jovana da preporuči nekoliko izdanja koje bi trebalo pročitati i kojima bi bilo lepo popuniti kućnu biblioteku. Izdvojio je četiri naslova:

1. „Tolkinov svet“ – Garet Hanrahan i Piter Makinstri

2. „Srpske narodne bajke za decu XXI veka“ – grupa autora 

3. „Blistavo i strašno“ – Bekim Fehmiu

4. „Ateološka rasprava“ – Mišel Onfre

Knjižara „Bulevar Books“ nalazi se u Novom Sadu, Bulevar oslobođenja 60.

Osim bogate ponude naslova, u ovoj knjižari sredom od 19h do 21h možete prisustvovati književnom kružooku na engleskom jeziku, četvrtkom je period od 18h do 19h rezervisan za „Čitanjac“ kada se najmlađima čitaju priče, a jednom mesečno (treća subota u mesecu) organizuje se berza stripova. Povremeno se organizuju i književne večeri i promocije novih izdanja.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.