PODELI

Povodom promocije kompilacionog albuma „Tako mlad i tako čist“ – Tribute to Novembar (izdavač SKCNS) u centru za kulturu „Božidarac“, u subotu 28.02. održaće se koncert na kom će nastupiti Novembar, Atheist Rap, Red Union i Raskid13.

Karte su u pretprodaji u Felix Shopu, TC Sremska (I sprat) po ceni od 400 din. a na ulazu na koncert karte će koštati 500 din. Početak koncerta je u 20h.

Koncerti u Božidarcu počinju na vreme, pošto se sa svirkom mora prestati do ponoći. Organizatori pozivaju da dođete već u 20h kada se klub otvara za posetioce. U 20,15 već počinje koncert nastupom benda Raskid13, zatim sviraju Red Union, Atheist Rap, pa Novembar.

Vredi poslušati i podržati mlade pankere (ali već iskusne muzičare) iz Pančeva, pa zatim i njihove starije kolege iz Novog Sada i Niša.

Novembar je nastao davne 1991. godine, neposredne pošto se u Niš iz Zagreba doselio Goran Kostić – Kosta do tada frontmen kultnog zagrebačkog sastava “Studeni Studeni”.

Za 23 godine postojanja Novembar je isporučio pet odličnih studijskih albuma, od kojih je poslednji “Proklet” izašao 2013. godine. I nakon njihovog odavanja počasti pesmama koje vole na albumu “Radulizam”, na red je došla kompilacija “Tako mlad i tako čist”, na kojoj se nalazi 23 kompozicije ovog benda izvedene od strane drugara i poštovaoca njihovog zvuka.

Ako uzmemo u obzir imena koja se nalaze na ovoj kompilaciji, ovo je sigurno jedna od najbitnijih pank ploča koja se pojavila poslednjih desetak godina na našim prostorima. I to iz tri razloga. Prvi je svakako pozicioniranje ovog fantastičnog benda na mesto koje mu pripada, a to je jedan od vodećih pank sastava u Srbiji, jer po kvalitetu koji imaju to zaista zaslužuju. Drugi je taj da je kod nas ovo prvi put da se na ovaj odaje počast bendu koji je još uvek aktivan. Treći je vrlo prost. Pogledajte listu izvođača na ovom albumu: Zvoncekova Bilježnica, Atheist Rap, KBO!, Grupa Tvog Života, Red Union, Totalni Klošari, Schizophrenia, Bessne Komšije (u ovom bendu peva Pera Đokić iz kultnog sastava Oslobodioci)… Činjenica da su se pank heroji 90ih godina našli na istom disku kao i bendovi koji su svoje mesto na sceni našli kasnije dovoljno govori o uticaju benda Novembar na regionalnu muzičku scenu.

Pank-rok grupacija ATHEIST RAP je osnovana davne 1989. godine u Novom Sadu. Punu afirmaciju su doživeli već debi albumom “Maori i Crni Gonzales”(1993). Fanzinaškim i poluprivatnim kanalima album nalazi put i do slušalaca na prostorima koji tada koncertno nisu bili dostupni bendu, a pesma “Wartburg limuzina” ih dovozi na vrh svih top lista na kojima je bila emitovana.

Sarkastični humor i kritički odnos prema vlasti je univerzalno potreban i primenjiv na ovim prostorima, tako da Atheist Rap već godinama unazad puni klubove po regionu. Svirali su proteklih godina sve veće i značajnije festivale po bivšoj Jugoslaviji, a binu su delili i sa bendovima kao što su: NOFX, Bad Religion, Buzzcocks, Die Toten Hosen, Nomeansno, PTTB, Cock Sparrer, The Exploited, Green Day… Svirali su na najvećem britanskom punk festivalu Rebellion u Blekpulu i u kultnom klubu Barfly, u Camdenu, u Londonu.

Do sada iza sebe imaju 5 studijskih albuma, 1 best of album, DVD live izdanje i album izdat uz monografiju objavljenu povodom 20 godina postojanja benda. Oficijalni sajt se nalazi na adresi: www.atheistrap.net , sa njega možete pristupiti oficijalnoj FB i youtube stranici benda.

Osnovani 2000. godine, momci iz benda Red Union iz Novog Sada želeli su da sa svetom podele sve što ih tišti ali ne da kukaju nego da istomišljenike pozovu u borbu. Naslušani muzike kakvu su proizvodili The Clash, SLF, Swingin’ Utters i slični pankeri koji su jednak značaj pridavali i tekstu i muzici, Red Union su do sad pregazili Evropu uzduž i popreko 10ak puta, izdali tri dugosvirajuće ploče i zalegli za svaki moguć levičarski, humanistički i progresivni cilj.

Novoosnovani pank bend Raskid 13 krenuo je u promociju svog prvog mini-albuma “Mi imamo bend” koji će biti predstavljen publici svirkama širom Srbije. Ovaj bend čine iskusni muzičari koji su već poznati domaćoj muzičkoj sceni: Slavko Goatmare, Boba Bugarin, Miroslav Joe Ivanović, Đole Živkov, Dule Svirčev, tako da se od benda očekuje novi, energični i šaljiv pristup panku. I sve to, naravno, od muzičara koji iza sebe imaju veliki broj koncerata i svirki.