PODELI

U okviru programa „LOKOMOTIVA – lokalna omladinska incijativa“, koji se sprovodi na teritoriji Grada Novog Sada, otvoren je drugi krug Konkursa za realizaciju omladinskih ideja u zajednici još samo danas i sutra, ali nije kasno da prijavite svoju dobru omladinsku ideju.

LOKOMOTIVA“ ima za cilj osposobljavanje mladih da se aktivnije uključe u društveni život kroz obezbeđivanje podrške mladima da razviju i realizuje svoje ideje i inicijative koje su usmerene na pozitivne promene u zajednici i/ili životu mladih.

Svoje ideje na Konkurs mogu da pošalju neformalne grupe mladih uzrasta od 18 do 30 godina, sa teritorije grada Novog Sada (Novi Sad, Petrovaradin, Sremska Kamenica, Futog, Veternik, Kać, Rumenka, Kovilj, Kisač, Bukovac, Budisava, Begeč, Čenej, Stepanovićevo, Ledinci i Stari Ledinci).

Grupe mogu da predlože ideje iz oblasti obrazovanja (radionice, obuke, seminari, javne rasprave, tribine…), zdravlja (edukacije, razne dnevne akcije na temu zdravlja posebno o pitanjima pravilne ishrane, fizičke aktivnosti, zaštite mentalnog zdravlja…), kulture i slobodnog vremena (izložbe, tribine, večeri društvenih igara, kreativne radionice, koncerti, sadržaji za kvalitetno provođenje slobodnog vremena…), informisanja (aktivnosti kojima želite da informišete mlade o vama važnim stvarima, kvalitetni i zabavni sadržaji za mlade…), ekologije (akcije ćišćenja, podizanja ekološke svesti…), bezbednosti (bezbednost na internetu, u školama, porodici, na fakultetima i sportskim objektima…) ili drugih oblasti za koje smatraju da mogu biti značajne.

Informacije o realizovanim omladinskim idejama u 2018.  godini se mogu pronaći ovde.

Neformalnim grupama čije ideje budu odabrane „LOKOMOTIVA“ će pružiti podršku u vidu obuke na kojoj će dobiti znanja potrebna za planiranje i uspešno sprovođenje akcije i obezbediti materijal neophodan da bi se ideja realizovala. Mladima će biti obezbeđena i kontinuirana mentorska podrška  volontera i volonterki Mentorskog kluba „LOKOMOTIVE“.

Tekst  konkursa i prijavni formular mogu se pronaći na sajtu hmmns.org kao i na Facebook stranici Lokomotiva mladih Novog Sada. Popunjene prijave potrebno je poslati na mejl lokomotivans@gmail.com .

Drugi krug konkursa je otvoren do 20. jula.

U prvom krugu konkursa podržano je sedam ideja, od kojih su tokom juna meseca dve uspešno sprovedene – Predavanje i eko radionica “LABašta” neformalne grupe “Zelenaši” u KC Lab i radionice “Slušanja grada” u Limanskom parku neformalne grupe “Hod”.  Ostalih pet ideja priprema se za avgust i septembar.

Program ,,LOKOMOTIVA 2019” realizuju udruženja „HMM…“, „BalkanIDEA Novi Sad“ i „Centar za edukativno-kreativni razvoj omladine CEKRO“ , uz podršku programa OPENS 2019, koji se sufinansira sredstvima Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja.