PODELI

Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, nije baš novo ime na našoj sceni, ali u poslednjih nekoliko godina se o njemu mnogo više čuje, čita i zna.

U prvi plan izbacile su ga pesme „Moj avatar“ i „Deda Mraz je švorc“, a imam utisak i da se njegovo ime sve češće pojavljuje na festivalima. Ukoliko do sad niste imali priliku da čujete Nenada i njegov bend uživo, učinite to što pre.

Nenade, koliko dugo nastupaš pod imenom Kralj Čačka?

Nenad: Nisam tačno merio, ali to je nekih 10, 12, možda čak i 13 godina.

Kako je to biti nekrunisani kralj u Srbiji?

Nenad: Svi smo mi u mogućnosti da budemo kraljevi ako se taj cilj, plan shvati kao simbol koji ima neko pozitivno značenje kome sam ja dodao i taj simbol Čačak tj. blato. Ako bismo čitali to kao rebus, rešenje rebusa bi bilo ovladati sopstvenim blatom. To je jedna od ideja.

Ime je jako neobično, čak i meni kad sam prvi put čula, ali dobila sam preporuku da poslušam jednu pesmu i jako sam se prijatno iznenadila. Pretpostavljam da su reakcije uglavnom takve bile. Kakvo je tvoje iskustvo kad si uživo nastupao?

Nenad: Jedan deo publike pročita šta je to, a nekima je potrebno da prvo čuju pesme i onda shvate. To je neko moje iskustvo kad su mi pričali doživljaje posle.

U Novom Sadu si nastupao pre Poezike na Festivalu uličnih svirača. Da li je to bio prvo susret sa novosadskom publikom?

Nenad: Svirao sam i ranije, bio sam na Festivalu kantautorske muzike 2012. godine u Fabrici.Tad sam bio sam.

Sviraš bluz. Šta te je odvuklo na tu stranu, u taj žanr?

Nenad: Ima dosta bluza u poslednje vreme. Menjao se zvuk godinama i u poslednje vreme je otišao malo u bluz. U jednom momentu je bilo više džeza. Ja muziku prvo doživljavam kao stanje duha. Ne interesuju me pravci. Nemam problem sa tim. Tu je negde bila ideja da se kroz taj bluz izrazi nešto što je isto bluz u nama.

Znači li da ćeš u budućnosti eksperimentisati u odnosu na stanje duha?

Nenad: Apsolutno. Moramo da pratimo taj tok u nama. To je mnogo važno.

kralj_cacka_bend_foto_ivana_jovanovic

Koliko ljudi ima u bendu?

Nenad: Četvorica. Miladin Stojković je za kontrabasom, Marko Marić-električna gitara i klavir, ja sam na akustičnoj gitari i vokalu, a četvrti član nam je Žile iz Pančeva na perkusijama i bubnjevima, on je od skoro sa nama.

Tekst i foto: Ivana Jovanović