PODELI

Zemljotres je muzički festival makedonskih nezavisnih diskografskih kuća. Iniciran od “Napravi Zaedno” (današnji Balkan Veliki), 69 records i PMG recordings, festival je potpuno otvorenog koncepta, kome se stalno priključuju relevantni činioci  alternativne scene.

Večeras se održava njegovo sedmo izdanje a nastupaju:  KI, Anna O., Matej Foltz, Funk Shui, Goran Kan, Herzel, Irie Scratch x Gloomié, Mirko Popov, Monoglitch, Pikolomini, Pluto’s Doubts, Reduced To Ashes, SAM x Druggy, Stagnator, ЅРЕТИ, The Local Blue, Bodan Jamakoski, Димитра, Исток Улчар, Kulturno Umetnicki Rabotnici, Пепел, Fosfen.

Osnovna ideja bila je da se stvori jedna progresivna platforma nezavisne muzičke kulture u Makedoniji, gde bi svaki bend/label, bez obzira na muzički stil ili stepenu popularnosti, bio u mogućnosti da zastupa na jednom ozbiljnom festivalu i to pred što je moguće brojniju publiku.

Drugi osnovni postulat festivala je da se privuče koliko je moguće mlađa publika, u što većem broju.

Ideja je naterati srednjoškolsku omladinu da poseti događaj alternativnog karaktera, kao odgovor širokoj ponudi odvratnog, šund sadržaja za mlađe u našoj državi.

Zaista je tužna dominacija odvratnih turbo folk i sumnjivih “urbanih” sadržaja koji preplavljuju srednjoškolsku scenu ovih dana kod nas.U tom smeru je i simbolična cena karata od 100/150 denara, što za nikog ne predstavlja problem.

Ogromno je naše zadovoljsto što možemo da konstatujemo da dosadašnja izdanja festivala u potpunosti su uspela da odgovore na predizvike i kriterijume koje smo sami sebi zadali. Zaista je fantastično da se doživi ona velika, pozitivna, mladalačka energija koja pozdravlja artiste koji stvaraju istinski vredno kulturno nasleđe, u zaista ignorantnim i složenim društvenim uslovima.

Ovo je sedmo izdanje Zemljotresa. Sva dosadašnja izdanja održala su se u Mladinskom Kulturnom Centru (Skoplje), koji u poslednjih godina pretstavlja pravu Meku domaće kulture, takoreći ostrov kulturološke bezbednosti u moru primitivnog duhovnog razvrata koji nas okružuje.

Skoro jedina institucija u državi koja štiti interese žive makedonske kulture i seme lokalne nade u vremenu kada mladi razmišljaju jedino o napuštanju svoje države.