PODELI

Najznačajnija i najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, jedan od najvećih sajmova u Evropi, 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, održaće se od 22. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu uz učešće više od 450 domaćih i inostranih izlagača. Beogradski sajam knjiga je prilika da se još jednom podsetimo istinskih vrednosti i knjizi damo značaj koji zavređuje. 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga prostiraće se na više od 30.000 m2 izložbenog prostora, a u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4, tradicionalno će učestvovati najznačajniji domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena književna izdanja, a svi zainteresovani posetioci moći će da prisustvuju brojnim tribinama, predavanjima i diskusijama o književnosti, izdavaštvu i aktuelnom društvenom trenutku. Kao i svake godine, učesnici manifestacije prisustvovaće obeležavanju značajnih jubileja.

I ovom prilikom poštovaoci književnosti i profesionalci će moći da se na jednom mestu upoznaju sa ovogodišnjom domaćom i inostranom izdavačkom produkcijom i steknu mogućnost da dopune svoju privatnu kolekciju knjiga i bibliotečke fondove najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ili je obnove uvek aktuelnim klasicima književnosti.

Program Sajma knjiga

Pored predstavljanja autora i dela iz zemalja koje su počasni gosti, niz tribinskih i promotivnih programa obuhvata značajne pojave i vrednosti naše književno-kulturne savremenosti i istorije, a u njihovom okviru biće upriličene značajne godišnjice. Pored obeležavanja godišnjica, posetioci ovogodišnjeg Sajma knjiga imaće priliku da uživaju u nekoliko izuzetnih programskih celina i tribina, posvećenih aktuelnim književnim temama i trenutku u kome živimo.

Prateći programi Sajma knjiga

Bogat i sadržajan prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva. Prateći programi odvijaće se u salama: Ivo Andrić, Borislav Pekić, Vasko Popa, Aleksandar Vučo i na Platou Laze Kostića (Hala 1A).

Inostrani izlagači

Pored zemalja počasnih gostiju na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Literatura različitih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4.

Zemlja počasni gost – Književnost na nemačkom jeziku (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Lihtenštajn)

U fokusu ovogodišnjeg 62. Beogradskog sajma knjiga biće savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Posetiocima će biti predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega, zahvaljujući saradnji sa sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak 350 naslova.

Na sajmu će se publici predstaviti dvadesetak stvaralaca, koji će svoj rad, a u okviru sajamskih manifestacija i događaja, prikazati na različitim lokacijama u centru Beograda.

Otvaranje Sajma knjiga

Otvaranje 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za publiku je u nedelju, 22. oktobra od 10 časova, a svečno otvaranje zakazano je za 22. oktobar u 18 časova u hali 2 Beogradskog sajma.

Festival stvaralašva mladih

Na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u hali 2 nivo C biće nastavljeno predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina, iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko), koja za predložak imaju knjigu. Projekat je započet 2015. godine, a zahvaljujući izuzetnom prijemu od strane učesnika i publike, biće realizovan i ove godine.

Programi za decu

U sali za dečje programe „Aleksandar Vučo“ (povodom 120-godišnjice od piščevog rođenja) održava se tokom sajamskih dana dečji program pod nazivom „Nove igre pet petlića“, čiji je autor i moderator Gordana Maletić sa sledećim tematskim celinama: Po Vučovom tragu, program posvećen književnosti za decu Aleksandra Vuča; Pesničke vedrine, pesnici i deca; Odlazak čarobnjaka, program posvećen ličnosti i knjigama Raše Popova, Uhvati zvezdu; književni portret Igora Kolarova; Kolačići: nove knjige za decu mlađeg uzrasta; Neću da ćutim: nove knjige za decu starijeg uzrasta, Vekovi srpske pismenosti, o novim izdanjima kapitalnih dela i značajnim ličnostima srpske kulture; Predstavljanje almanaha „Danica za mlade“ Vukove zadužbine; Književnost za decu i strip; Slučajna otkrića, program posvećen prirodi, putovanjima i književnosti; Osmeh na dar, program posvećen humoru u književnosti za decu, Zanimljivosti i iznenađenja, program za radoznale.

Školski dan

Školski dan na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 26. oktobra 2017. Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima. Svečano otvaranje Školskog dana je u četvrtak, 26. oktobra u 11 časova u hali 2.

Porodični dan

Ponedeljak i utorak, 23. i 24. oktobar 2017. godine su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Nagrade

U okviru 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

– Izdavač godine

– Izdavački poduhvat godine

– Dečija knjiga godine

– Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku

– Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke

– Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip

– Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu

– Nagrada za najlepšu dečju knjigu

– Specijalno priznanje za mladog dizajnera

Za nagrade konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije (osim kada je u pitanju Nagrada za izdavača iz dijaspore), učešćem na manifestaciji. Pored tradicionalnih sajamskih nagrada, na Beogradskom sajmu knjiga će biti uručena i nagrada „Dositej Obradović“ koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

U nedelju, 29. oktobra u 12 časova u sali Ivo Andrić biće izvršena primopredaja Otvorene knjige ambasadoru države koja će predstaviti književnost svoje zemlje kao počasni gost 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Radno vreme

Radno vreme 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:

Nedelja, 22. 10., petak 27.10., subota, 28.10. i nedelja, 29. 10.  – od 10 do 21 sat

Ponedeljak, 23. 10., utorak, 24.10., sreda, 25.10. i četvrtak, 26.10. – od 10 do 20 časova

Ulaznice

Cene ulaznica na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga:

pojedinačna ulaznica je 250 dinara, a ulaznica za grupne posete je 150 dinara. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara.

Cena parkinga je 100 dinara (po započetom satu).

Istovremeno na Beogradskom sajmu

Počev od 25. zaključno sa 29. oktobrom na Beogradskom sajmu će se održati i 48. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava – hale 2B i 3A i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“ – hala 3.

Detaljan program pogledajte na sajtu http://sajamknjiga.rs/.