PODELI

Sinoć je održana 89. po redu ceremonija dodele Oskara, trenutno najprestižnije svetske nagrade u svetu filma. Pobednici su proglašeni, a mi vam donosimo spisak najboljih u svim kategorijama.

Sinoć je kod nas prikazivan film “Manchester by the sea (Mančester na moru)”, a danas saznajemo da je zaradio dve nagrade, i to za za najbolju glavnu mušku ulogu (Casey Affleck) i za originalni scenario. Pored nominacije za najbolju sporednu mušku ulogu koju je ovaj film imao, takođe nominovana i Michelle Williams za najbolju sporednu žensku ulogu ostala je bez Oskara, jer je u toj kategoriji nagrada otišla Violi Dejvis za film “Ograde (Fences)”. Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Mahershala Ali za ulogu u filmu “Moonlight”.

casey affleck oscar

Najbolji film na stranom jeziku možete pogledati večeras na Festu, a u pitanju je film “Trgovački putnik”. Dok kad su u pitanju animirani filmovi, za najbolji kratki proglašen je film “Svirač (Piper)”, dok je za najbolje animirano ostvarenje pomalo očekivano proglašena “Zootopia”. Najbolje vizuelne efekte je imala “Knjiga o džungli”, a najbolji dokumentarci su bili “OJ: Made in America”, a za najbolji kratki dokumentarac proglašen je film “Bele kacige (The White Helmets)”.  

Zatim za najbolju šminku i frizuru, Oskar je otišao u ruke filmadžijama iz “Suicide Squad”, dok je najbolja kostimografija bila u filmu “Fantastične zveri” i gde ih naći, iako je trka bila žestoka među nominovanima, između ostalih tu su bili i ovogodišnji film Breda Pita i Merion Kotjard, “Saveznici”, kao i još jedan film koji ćemo pogledati na Festu ovih dana – “Džeki”.

Film “La la land“ koji je nominovan čak četrnaest (!) puta na sinoćnoj dodeli nagrada je takođe bio u trci za nagradu najbolje kostimografije, međutim nagrade je dobio (samo) šest puta i to za: najbolju glumicu (Ema Stone), najboljeg reditelja (Damien Chazelle), najbolju muzičku numeru “City of Stars” što mu možda i nije bilo tako teško osvojiti obzirom na to da je u ovoj kategoriji nominovan čak dvaput – i za pesmu “Audition”, zatim za najbolji skor, kao i za najbolju kinematografiju i najbolji produkcijski dizajn.

Emma Stone oscar

Međutim, malo je falilo da osvoje i Oskara za najbolji film. Ova nagrada je dodeljena poslednja, pa valjda Fej Danavej i Voren Biti nisu ni gledali ko je pobednik u ovoj kategoriji, jer posle osvojenih toliko nagrada bilo bi vrlo logično da još i ta jedna završi u njihovim rukama. Ipak, “La la land” nije dobio Oskara za najbolji film, povučena je pogrešno pročitana “presuda” i Oskar je otišao u ruke Jamesa Laxtona za film “Moonlight (Mesečina)” koji takođe možete pogledati na 45. Festu, i to u novosadskom bioskopu na repertoaru u 22h. Premda im je sedmi Oskar sinoć glatko iskliznuo iz ruku, čini se da bismo ekipu iz La la land-a mogli proglasiti za ovogodišnjeg pobednika celog Oskara.

Milica Erdevički

Foto: telegraph.co.uk