PODELI

Nedelja pozorišta održaće se u SKCNS Fabrici od 16. do 28. aprila. Ovogodišnje dve sedmice teatra predstavljaju zanimljiv odabir predstava iz raznih produkcija koje će publika prvi put imati prilike da vidi u Novom Sadu. 

Ova dupla, po trajanju, “Nedelju pozorišta” otvara se novom koproducentskom predstavom “Katalogizacija strahova ili priručnik za poletanje”, a takođe će biti i premijerno izveden komad “Tramvaj zvani želja”.

REPERTOAR

16. i 17. april premijere: “Katalogizacija strahova ili priručnik o poletanju”

“Katalogizacija strahova ili priručnik o poletanju” je predstava inspirisana knjigom portugalskog filozofa Žoze Žila “Portugalija danas – strah od postojanja” u kojoj je jedna od glavnih tema strah i njegovo dejstvo na portugalsko društvo i na pojedinca. “Strah je taktika da se ništa ne upisuje… Strah od delanja, od donošenja odluka koje nisu u skladu sa vladajućom normom, strah da se voli, da se stvara, da se živi.”Predstava je zapravo neka vrsta dijaloga sa knjigom, a pet priča koje kroz predstavu otkrivamo jesu naš odgovor na temu kako se strah stvara, razvija i utiče na nas. Žil govori o Portugalu, a mi o sebi, svojim unutrašnjim svetovima, ali i  našoj zemlji, onoj bivšoj i ovoj sadašnjoj. Tako nastaje taj dijalog sa knjigom. Igraju: Angelina Miladinović, Emina Elor, Ivan Đurić, Jelena Galović,Milan Kovačević. Autorski tim: Koncept i režija: Dina Radoman; Dramaturg: Dejan Matić; Kompozitor: Aleksandra Đokić;Scenski prostor: Dina Radoman, Romana Bošković i Aleksandra Zdravković; Kostim: Aleksandra Zdravković; Scenski pokret: Ista Stepanov; Asistent reditelja:Hristina Vasić; Konsultanti:Aleksandra Lukaš Koeljo, Zoran Erić, Andre Kunja i Sanja Dimoski; Dizajn svetla:Sonja Žugić; Majstor svetla:Darko Anđelković; Dizajn zvuka:Aleksandar Mrdjan. Prodaja ulaznica Gigstix i CD Šop Mungos: 500 dinara, popust na dve kupljene karte 800 dinara

18. april “Everyman”

Predstava “Everyman”, po motivima istoimenog moraliteta nepoznatog autora. Komad o Svakom (Everyman), je priprema za smrt, čak i kada je Svako za nju nepripremljen. Ovo je priča o laganom putovanju do groba, uz postepeno gubljenje svih zemaljskih atributa i saučesnika. Apstraktni likovi u ovom komadu personalizuju ljudske osobine i imaju za cilj da Svakom skrenu pažnju na dobro i loše, vrline i poroke . Svako je komad ispričan i odigran na način koji integriše klasičan teatar i elemente novog cirkusa (manipulacija objektima, vazdušne akrobacije…). Predstava se realizuje u koprodukciji između Centra za razvoj cikruske umetnosti “Ludifico” i Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu. režija: Sonja Petrović; scenski pokret: Mira Beba Dobrković; scenografija i kostim: Jasmina Radujko; dizajn svetla: Nikola Marinkov; originalna muzika i dizajn zvuka: Uroš Stojnić; dizajn plakata: Srdjan Djurić; fotograf: Siniša Dronjak. Igraju: Nenad Pećinar, Mira Beba Dobrković, Marko Vasiljević, Dimitrije Arandjelović, Stefan Vukić, Anja Knežević, Sunčica Milanović, Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Slavica Dolašević i Tanja Milanović. Prodaja ulaznica Gigstix i CD Šop Mungos: 500 dinara, popust na dve kupljene karte 800 dinara.

19. april “Ibzenov “Neprijatelj naroda” kao Brehtov poučni komad”

Pozorišna predstava pisca i reditelja Zlatka Pakovića “Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad”.  Igraju:  Igor Filipović, Vladislava Đorđević, Jelena Ilić, Božidar Obradinović (koji je i kompozitor) i sam Paković, koji takođe potpisuje kostime i scenografiju. “Probuditi želju za korenitom promenom sveta, to je ibzenovsko­brehtovski zadatak promenom sveta zapadnoevropskog pozorišta”, deo je teksta predstave koji se citira u najavi. U ovoj neobičnoj postavci reditelj kroz dijalog sa glumcima ­ horom poručuje da je svrha poučnog komada da ukaže na politički pogrešno ponašanje i pouči izvođača kako treba pravilno da se ponaša i rasuđuje. Paković u predstavi govori: “Koristite pozorište da biste se naučili otkrivanju i dokazivanju istine”, a hor to ponavlja. Prodaja ulaznica Gigstix i CD Šop Mungos: 500 dinara, popust na dve kupljene karte 800 dinara.

20. april Monodrama”CABAres CABArei” Zijaha Sokolovića

Zijah A. Sokolović govori i igra sve moguće, majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledaoce od neukrotivog smeha do ledenog užasa, poigrava se osećanjima i mišljenjem publike do ivice izdržljivosti, dok igrajući prepliće dve velike, za svakog značajne teme, ljubav i smrt.  Prodaja ulaznica Gigstix i CD Šop Mungos: 800 dinara, popust na dve kupljene karte 1400 dinara.

22. april “Filosofija palanke – božićni oratorijum Radomiru Konstantinoviću”

„Filosofija palanke“ je inspirisana istoimenim delom Radomira Konstantinovića (1928-2011), poznatog književnika i filozofa. Režiser predstave Zlatko Paković, koji je i autor libreta i orator, o svom viđenju, javnosti najpoznatijeg, Konstantinovićevog dela kaže sledeće.“Filosofija palanke” Radomira Konstantinovića kritika je palanačkog duha, koji je mržnja prema životu. Ali, više od toga, “Filosofija palanke” je ohrabrenje na autentičan život i oduševljenje. Istinska kritika, velika je ljubav. To ohrabrenje na autentičan život i oduševljenje, duh je ovog oratorijuma. Predstavi pod motom “Duh palanke je mržnja prema životu” izuzetno veliki doprinos dao je kompozitor Božidar Obradinović, koji nastupa i kao pijanista. Pored njega, uloge imaju talentovani umetnici, operski profesionalci, soprani Katarina Jovanović i Jana Jovanović i bariton Vuk Zekić. Prodaja ulaznica Gigstix i CD Šop Mungos: 500 dinara, popust na dve kupljene karte 800 dinara.

24. april “Ubiti Zorana Đinđića”

Pozorišni komad nastao u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad po motivima istoimene drame koju su napisali Rajko Đurić i Zlatko Paković, a adaptaciju i režiju ove drame potpisuje Zlatko Paković. U predstavi igraju Nikola Đuričko, Emina Elor, Bojan Dimitrijević, Jovana Stipić, Igor Filipović i Milijana Makević. Predstava je nastala po motivima drame “Ubiti Zorana Đinđića” koju su napisali Rajko Đurić i Zlatko Paković, a adaptaciju i režiju ove drame potpisuje Zlatko Paković. Scenografiju je uradio Nikola Džafo, muziku je komponovao Božidar Obradinović, tekst songova je napisao Tomislav Marković. Dizajn plakata Vladimir Strajnić. Prodaja ulaznica Gigstix i CD Šop Mungos: 500 dinara, popust na dve kupljene karte 800 dinara.

25. april “Dogvil”

Predstavu Dogvil, pozorišnu adaptaciju scenarija istoimenog filma Larsa fon Trira, režira Kokan Mladenović, a muziku kompozitora Marka Grubića izvodiće uživo Vrooom u sastavu: Andrijana Belović (glas i klavijature), Jamal Al Kiswani (saksofoni, flauta, gitara, klavijature) i Marko Grubić (bas, gitara, klavijature, loopovi). Branislav Trifunović igraće sve muške uloge u komadu, a ulogu Grejs igra Milica Janevski. Autore pozorišne predstave Dogvil najviše zanima specifična psihologija izolacije koja dugoročno ostavlja posledice na svakog pojedinca u izolovanoj zajednici. Na bini su tri muzičara i glumci, a narativ se predstavlja glumom, koncertnim izvođenjem i interakcijom sa videom, odnosno filmskim scenama na velikom platnu, koje dominira scenografijom. Koproducenti predstave Dogvil su Mikser, SKC Novi Sad, Dom omladine Pančeva i Marko Grubić (Fast Forward). Partner predstave je KC Pančevo. Projekat je podržao Sokoj. Prodaja ulaznica Gigstix i CD Šop Mungos: 800 dinara, popust na dve kupljene karte 1400 dinara.

27. april Premijera “Tramvaj zvani želja”

Reč reditelja: “Ovo je komad koji govori o tome šta je čovek u stanju da podnese, ili ne primeti zarad prezervacije muško – ženskog odnosa koji se zasniva na seksualnoj želji, kao i zarad poboljšanja egzistencijalnih uslova. Bitna tema koja se nameće uovom komadu je nerazumevanje ili nemar društva u odnosu na ozbiljnost psihičkih problema ili psihičke osetljivosti jedne osobe. Publika će moći da svedoči velikoj nepravdi koja je naneta jednoj ženi, čak i od njene rođene sestre, saosećajući se sa njom i preispitujući svoje postupke. Na kraju otvara se i tema netolerancije društva na različitost bilo koje vrste. Takva društva nazaduju, a iskustvo i statistika potvrđuju ideju našeg tima o potrebi umetničkog preispitivanja problema društva u kom živimo, kroz rad na tekstu Tramvaj zvani želja. Nije bilo potrebno mnogo da taj proces zaživi, okupila se grupa mladih ljudi, motivisana temama i dramskim kvalitetom teksta, da sa velikim žarom radi na njemu. Prvo su to bile probe po stanovima i improvizovanim mestima. Entuzijazam i upornost suproširili tim predstave i doveli do prepoznavanja i podrške institucija, što je projekat podiglo na profesionalni nivo i obezbedilo nam bolje uslove za rad. Predstava Tramvaj zvani želja je moje debitantsko ostvarenje u ulozi reditelja, tako da je postojao prvobitni strah, kako ću se kao glumac nositi sa novom dodeljenom ulogom i odgovornošću. Sada kada smo pri samom kraju procesa, verujem da se snalazim i siguran sam datome doprinosi idejna srodnost i bliskost stvaralačkog tim, odnosno činjenica da je potekao iz iste škole. Težimo ka istom cilju od mikro do makro nivoa i to je razlog zbog kog volimo i bezstvarnih problem prolazimo kroz proces. Taj cilj je da osvestimo publiku da je u stanju da utiče na probleme kojima se predstava bavi. Verujemo da je pozorište moćan i autentičan metod slanja poruke i preuzimanja odgovornosti za stvaranje boljeg društva. Kao mladi autori spremni smo da delujemo i prihvatimo privilegiju i odgovornost koju scena pruža. Ako bi smo govorili  o poruci predstave, ona je: Vozite se tramvajem zvanim želja,  umereno i racionalno…zapravo vi ga vozite… ne dozvolite da on vozi vas bez potpune svesti o pravcu … prepustite se vožnji dovoljno da uživate u njenoj neizvesnosti, a uvek sa mogućnošću da pritisnete kočnicu kada je ona neophodna … Ja se lično, tim tramvajem vozim svakodnevno, i nisam siguran gde me vozi… valjda na neko lepo mesto… a možda je i sve samo u vožnji… “Stefan Vukić.

Režija: Stefan Vukić; Igraju: Sunčica Milanović, Marko Vasiljević, Bojana Milanović, Ivan Ninčić, Dimitrije Aranđelović, Mia Simonović, Stefan Vukić, Ema Stojanović i Aljoša ĐidićAutorska muzika: Pavle Pešalj. Stručni konsultanti/kinja: Boris Isaković, Jasna Đuričić, Radoslav Milenković. Scenografija: Marija Mandić, Irena Hadži – Đorđević. Producenti: Aneta Goranović, SKCNS. Fotografija: Aleksandar Ramadanović. Prodaja ulaznica GIGSTIX i CD Šop Mungos; Cena ulaznice 500 popust za dve kupljene ulaznice 800

28. april “Niko”

Osnovno pitanje koje se nameće jeste pitanje SLOBODE, njenog značenja, razumevanja i dostizanja. Da li je sloboda nešto što već nosimo u sebi, u umu ili u srcu ili je ostvarujemo kroz život? Kako se borimo za nju i da li su putevi koje biramo do slobode često pogrešni i opasni? Da li sloboda jeste sloboda tek onda kada uz nju stoji i odgovrnost? Šta je slobodna volja, šta je htenje, šta je želja, kreacija, odricanje, empatija. To su pitanja koja nose koncept predstave. Režija: Milica Grujičić. Igraju: Aleksandra Pejić, Anja Orelj, Jelena Asanović, Jelena Galović, Jelena Graovac, Maja Šuša, Višnja Obradović. Muzika: Predrag Vernački. Kostim: Nataša Jovičić. Svetlo: Irena Savičić. Dizajn plakata: Miroslav Kostić. Pokret: Milica Cerović. Slike: Vladimir Sekulić. Zvuk: Miloš Romić. Produkcija: Studentski kulturni centar Novi Sad. Prodaja ulaznica GIGSTIX i CD Šop Mungos; Cena ulaznice 500 popust za dve kupljene ulaznice 800.