PODELI

“Novo Kulturno Naselje” čini grupa ljudi koja se 2014. godine okupila oko iste ideje, a to je želja da pruže Novosađanima raznovrsne umetničke forme i performanse, i na taj način oplemene kvart u kome žive.

Uglavnom su fokusirani na umetnost, kulturu, omladinu i zaštitu životne sredine. Ako ste jedni od mnogih koji su upoznati sa festivalom pod nazivom “Dobrodošli na naselje” onda verovatno znate da upravo ovom udruženju možete da zahvalite za njegovu organizaciju.

Trenutno su usmereni na projekat koji će predstaviti na OPENS Day prezentaciji budućeg Youth Creative Polis-a u petak, 16.10.2015. u Kineskoj četvrti u Novom Sadu. Projekat “Kvart Art – Start” ima za cilj decentralizaciju umetničkih i kulturnih sadržaja namenjenih mladima. O ovoj temi porazgovarali smo sa Markom Jozićem, predsednikom udruženja.

-Šta ovaj projekat ima da ponudi mladima i na koji način im može pomoći?

Marko: Kroz projekat “Kvart Art – Start” želeli smo da mladi zavole umetnost i prošire vidike, kao i da prikažemo omladini drugačiju perspektivu i slobodu. Nudimo im mogućnost da postanu učesnici različitih sekcija poput vajarske, filmske, muzičke itd. “Novo Kulturno Naselje” se na ovom projektu, kao i do sada, vodi floskulom – Lek za agresivnost je kreativnost.

-Šta bi ste voleli da postignete ovim projektom?

Marko: Voleli bi smo da razvijemo potrebu za društvenim aktivizmom, promovišemo delove grada i da mladi razviju drugačiji odnos prema institucijama kulture kao mestima koja postoje da bi odgovorila na njihove potrebe.

-Koji su očekivani rezultati?

Marko: Očekujemo da dođe do smanjenja nivoa nasilja kod mladih i razvijanja asertivnosti kroz različite umetničke aktivnosti

-Na koji način se mladi mogu prijaviti za učešće na projektu?

Marko: Prijavom na konkurs nakon koga će uslediti audicija.

Mi vas ovom prilikom pozivamo da pratite facebook stranicu “Novog Kulturnog Naselja”“ na kojoj će biti objavljene sve novosti u vezi “Kvart Art-Starta” i drugih aktivnosti koje sprovodi NKN.

Jelena Pešić, Jelena Grubor