PODELI

I ovog maja Srbija će bar na jedno veče ostati budna zbog dobre zabave – u muzejima. Dvanaesta Noć muzeja otvoriće brojne ustanove kulture 16. maja od 17 časova pa sve do jedan sat iza ponoći.

Već jedanaestu godinu zaredom proleće u Srbiji protiče u znaku muzeja koji otvaraju svoja vrata do kasno u noć i svoje kulturno blago prikazuju posetiocima u čak 47 mesta širom zemlje. Viasat History je nacionalni sponzor 12. Noći muzeja i ove godine, a na zahtev vernih posetilaca manifestacije, muzeji će svoje brižljivo pripremane programe predstaviti sat vremena ranije nego prethodnih godina, pa će tako Noć muzeja 16. maja trajati od 17 časova do jedan sat posle ponoći.

Beograd će se ove majske večeri predstaviti na čak 72 lokacije. Zemlja partner beogradske Noći muzeja ove godine je Austrija, a kao deo njihovog predstavljanja u našu prestonicu stiže Eintagsmuseum – nesvakidašnji muzej na jedan dan u čijoj će „izgradnji“ učestvovati svi posetioci manifestacije. Ovaj muzej niknuće na jednoj od lokacija u samom centru grada koja je obeležila odrastanje brojnih Beograđana i uvrstila Beograd na mapu savremenih evropskih metropola. Ove godine Noć muzeja otvara i manje poznate prostore koji kriju neverovatne priče, poput Doktorove kule, poznate kao prva psihijatrijska bolnica na Balkanu ili „Dom za s uma sišavše“ kako su je nazvali u 19. veku. U cilju negovanja generacija koje će sa osmehom odrastati u muzejima, ove godine je pripremljena i Dečja tura, pažljivo osmišljena kako bi najmlađim posetiocima približila muzeje, galerije i ustanove kulture na što zanimljiviji način.

Ceo Šabac u Noći muzeja biće pretvoren u veliki vremeplov uz pomoć kojeg će posetioci manifestacije moći da se prošetaju kroz prethodne decenije, ali i vekove. Narodni muzej Šabac priređuje izložbu odeždi, posuda i relikvija koje se koriste tokom službe u pravoslavnom hramu. U duhu maja, meseca poznatog po maturama, Šabačka gimnazija odaće počast svim svojim maturantima na nesvakidašnji način.

Prošlogodišnja Noć muzeja protekla je u znaku prikupljanja pomoći za gradove ugrožene katastrofalnim poplavama. Zato ove godine Obrenovac sa ponosom učestvuje u manifestaciji, otkrivajući svoje sačuvano blago. Biblioteka Vlada Aksentijević dočaraće nam kulturni život Obrenovca sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a Udruženje građana Perilo Zabrežje donosi pravu atrakciju – Zabreški grad – istorijski muzej na otvorenom.

Noć muzeja u Leskovcu proteći će u znaku najmlađih stanovnika tog grada. Istorijski arhiv predstaviće do sada neviđenu zbirku fotografija i dokumenata o Dečjim domovima i njihovim mališanima. Posebno iznenađenje predstavlja učešće “najmlađeg kustosa u Srbiji”, koji je odrastao uz našu manifestaciju. Petnaestogodišnji Nikola Milović predstaviće svoju postavku „Kući u ratu“ koja oslikava život tipične srpske porodice za vreme svetskih ratova.

Ivanjica se prošle godine prvi put priključila Noći muzeja sa idejom da ceo grad pretvori u veliki muzej, a ove godine nastavlja programom „People’s Republic of Ivanjica“. Ovaj program, satkan od neobičnih postavki na neočekivanim lokacijama, posetiocima će dočarati Ivanjicu kroz sva životna doba jednog Ivanjčanina – od rađanja, preko odrastanja, snova, iluzija, uspomena…

Prvi put u Noći muzeja učestvuje Negotin sa izložbom izvanrednih radova Dušana Stefanovića kao i modnom revijom koja će dočarati običaje Vlaha u negotinskom kraju, uz svu raskoš i bogatstvo tradicionalnih nošnji spojenih sa visokom modom.

Poput Negotina, Noći muzeja ove godine priključuje se i Kosovska Mitrovica u kojoj udruženim snagama Gradski muzej, Fakultet tehničkih nauka, KC Zvečan, Filozofski i Fakultet umetnosti pokazuju da je uz malu pomoć umetnosti moguće suprotstaviti se sukobima i ratovima.

Tokom Noći muzeja, zahvaljujući Muzeju u Smederevu, posetioci će moći da se upoznaju sa Džinovima Ledenog doba. Reč je o paleontološkoj izložbi koja u Smederevo dovodi stepske bizone i mamute, džinovskog jelena, runastog nosoroga… Najmlađi muzej u Srbiji, Narodni muzej Veliko Gradište predstaviće i jednu od najmlađih umetnosti. Kroz svet stripa posetioci će prošetati uz brojne radionice, izložbe i predavanja, a prvi put u istoriji devete umetnosti biće predstavljen i etno strip.

Centralna postavka Narodnog muzeja Valjeva nosi naziv „Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti“, a u Galeriji muzeja biće predstavljena tematska izložba o Valjevu kao jedinstvenom „gradu-bolnici“, koja se osvrće na ratom zahvaćene 1914. i 1915. godinu.

Gradski muzej Sombor u Noći muzeja otvoriće novu stalnu postavku „Likovne jeseni“, dok će u Kulturnom centru „Laza Kostić“ biti otvorena izložba reljefa i skulptura čuvenog Kazumasa Mizokamija. Narodni muzej Zrenjanin je za svoju publiku i ove godine pripremio izložbe, kamerne postavke, radionice, predavanja i koncerte, a posebnu pažnju privlači etnološka izložba „Kolo srpskih sestara“.

Na nekoliko lokacija širom Požarevca, ustanove kulture, predvođene Narodnim muzejem Požarevac, predstaviće istoriju svog grada, od praistorijskih, antičkih i viminacijumskih dana, preko devetnaestog veka do savremenih umetničkih praksi. Istorijski arhiv Niš prvi put će, baš u Noći muzeja, izložiti retke i značajne knjige iz njihove bogate zbirke, a program Zdrava tvrđava u tom gradu će kroz niz radionica i izložbi upoznavati najmlađe sa ekološkim problemima.

Još jedna novina ove godine jeste uvođenje Programskog saveta koji je usvojio koncept i akcente ovogodišnje manifestacije. Programski savet 12. Noći muzeja čine: arhitekta i akademik Brana Mitrović, istoričarka umetnosti prof. dr Lidija Merenik, vajar prof. Mrđan Bajić, istoričar Milan Tlačinac i arheolog dr Marko Popović.

Kanal Viasat History je sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već šest godina. Ovaj kanal, zajedno sa 66 satelitskih i 34 zemaljskih TV kanala pripada švedskoj kompaniji MTG (Modern Times Group) čiji su kanali dostupni u preko 140 zemalja sveta. MTG je međunarodna kompanija koja se bavi industrijom zabave, odnosno  proizvodnjom, kupovinom i prikazivanjem zabavnih sadržaja. Pored kanala Viasat History, ova kompanija je prisutna na našem tržištu i sa sledećim kanalima: TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature, Viasat History HD, Viasat Nature HD  i Trace (Sport Stars, Urban, Toca, Tropica i Africa).

Pogledajte kompletan program po gradovima na sajtu http://www.nocmuzeja.rs/.