PODELI

Jovan Ilić važi za jednog od najambicioznijih studenata žurnalistike Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu,o čemu svedoči njegov radni angažman na jednom poznatom portalu.

Rodom iz Sremske Mitrovice, odlučio je da nastavi svoje školovanje u srpskoj Atini, a o razlozima svog izbora Novog Sada za grad stanovanja i usavršavanja  govori sledeće:

Novi Sad sam izabrao iz razloga što je veoma blizu mog rodnog grada. Sestra i brat su mi studirali upravo ovde i mogu reći da mi je već unapred bio poznat teren, kao i prijatna dobrodošlica koju imaju Novosađani. Naravno, uz to je preovladao izbor fakulteta. Čuo sam veoma pozitivine komentare vezane za studiranje na Filozofskom fakultetu, te je to bio još jedan od izbora zašto baš Novi Sad.

Jovan nam svoj doživljaj Novog Sada opisuje kao  doživljaj mirnog, ušuškanog, a opet sa druge strane velikog grada koji pruža mnoge mogućnosti. Budući da je jedan od aspekata Jovanovog novinarskog interesovanja kulturna rubrika, smatra da je Novi Sad u kulturološkom smislu najbogatiji grad u Srbiji jer je proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine  i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine što predstavlja prekretnicu za razvoj omladinskog aktivizma.

Slobodno vreme najviše provodi u prirodnom okruženju Novog Sada, gde voli da se osami i posmatra zalazak sunca:

Budući da sam radnim danima preokupiran obavezama na fakultetu i na poslu, najviše izlazim subotom i nedeljom. Moje omiljeno mesto u Novom Sadu, gde volim da se osamim, je prirodno okruženje u priobalnom delu Dunava na novosadskom keju, sa kog često posmatram zalazak sunca. Moram priznati da mi to pričinjava mir i spokoj. Sviđaju mi se i kafeterije na Spensu, gde povremeno izvedem drugarice na neku našu malu proslavu ili na neobaveznu kafu.

Osnivač je Jutjub kanala koji nosi kreativni naziv Crveni gromovi, a o inspiraciji koju u Novom Sadu crpi za snimanje svojih zanimljivih i kreativnih klipova kaže sledeće:

Boravak u Novom Sadu inspireše me na razne načine. Vedrina grada donosi dobru energiju da u svakom videu imamo nešto novo, zanimljivo i publici interesantno,međutim,trenutno nam je najveći problem vreme, kojeg nema toliko puno, bar da dan traje 72 sata.

Za kraj razgovora Jovan nam otkriva kakav je osećaj istovremeno studirati i raditi: Zadovoljan sam radom u svojoj medijskoj kući koja izveštava baš onako kako treba. Koncizno, tačno i informativno.

Pripremila Anđela Zec

Fotografije ustupio Jovan iz privatne arhive.

*Priča je nastala u okviru projekta “Najlepše priče o Novom Sadu”  koji realizuje Udruženje Remiks, a finansira Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019“