PODELI

Pred nama je dugo očekivani album prvenac hrvatskog benda Manntra, pod nazivom „Horizont“, koji potpisuje Marko Matijević Sekul, a objavljen je pod etiketom „Kontra music & Spona“.

 

Kad je muzički pravac u pitanju, vrlo je teško bend smestiti negde i klasifikovati ga jer ima elekronike, gotike, etno elemenata i veoma teških rifova. Mogao bih da zamislim da se neke od pesama sa albuma zavrte u beogradskom klubu Underworld, na elektro-gotik večeri, ili na bilo kojoj dark žurci, ali takođe bih očekivao odličnu atmosferu i na nekom metal festivalu.

Album je odlična celina i kao da se razvija od “Gorkog sna”, do “Monstruma”. Od pesama bih izdvojio treću po redu na albumu, pesmu “Balkanska”, koja u nekoliko rečenica teksta opisuje istoriju svih naroda sa Balkana. Izuzetno je mračna, a mnogi će pretpostaviti i da stih “Oluja se sprema” ima veze sa istoimenom akcijom, mada, čisto sumnjam da je to slučaj. Moj favorit je svakako pesma “Kiša”, koja počinje prizivanjem kiše, odnosno pevanjem dodola, a kasnije evoluira u fenomenalan spoj etno muzike, pržećih gitara i ritma tipičnog za elektroniku.

Na prvo slušanje, moram priznati, zasmetao mi je vokal, a onda sam shvatio da nikako drugačije ne bih mogao da ga zamislim, uzevši u obzir sklop ostalih elemenata pesama. Naime, zasmetalo mi je to što je naglašen udah pevača u pojedinim pesmama (“Vjeruj ponizno”), ali to samo još više doprinosi ambijentu koji Manntra (do)nosi. Upravo taj ambijent deluje hipnotišuće, a ako tu dodamo i mnogo efekata u pozadini, koji prizivaju mantre, dobijamo potpuni osećaj približavanja horizonta.

Takođe, treba pomenuti da u nekim elementima Manntra podseća na slovenački bend Siddharta, tako da publika koja još nije čula ovaj bend zna šta otprilike da očekuje. Verujem da će se album dopasti ljubiteljima mračnijeg elektro zvuka, ali i svima onima koji vole spojeve, naizgled nespojivih, muzičkih pravaca.

Ocena: 8 (osam)

Autor: Stefan Nedeljković

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.