PODELI

U nedelju, 14. novembra, u Bioskopu Eurocinema u Subotici, Bioskopu Fontana u Beogradu i Bioskopu Kulturnog centra Novi Sad, održan je Evropski filmski maraton u okviru kojeg je publika mogla besplatno da pogleda osam filmova „Najbolje godine“, „Izbrisana istorija“, „Osinja mreža“, „Telo Hristovo“, „Znoj“, „Još jedna tura“, „Pogrešan korak“ i „Vampir“. Evropski filmski maraton je deo novog projekta „European films for next generation“ u okviru Europa Cinemas programa Collaborate to Innovate finansiranog od strane Kreativne evrope, koji se realizuje sa ciljem kreiranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica, ovim povodom je izjavio: “Projekat European films for next generation je pokrenut sa namerom da popularizuje evropski film među mlađom populacijom i gradi jake mreže bioskopa koje su okrenute evropskoj kinematografiji. Na Evropski dan arthaus filma, 14. novembra organizovan je maraton evropskih filmova u Subotici, Beogradu i Novom Sadu sa sjajnim repertoarom i to čini jedan od prvih koraka u realizaciji naše namere. U bioskopima je tog dana ove filmove pogledalo više od 900 gledalaca što je dobar polazni indikator i osnova da se ovakvi maratoni održavaju i češće“.

Tatić je najavio i buduće aktivnosti u okviru projekta: „Osim ove aktivnosti, očekuju nas i specijalne projekcije za učenike osnovnih i srednjih škola koje će biti praćene predavanjima o filmu, u čemu će učestvovati vrhunski profesionalci iz naše zemlje, seminar za prikazivače i prosvetne radnike kako bi se popularizovalo korišćenje filma kao dodatnog nastavnog sredstva, kao i priprema i realizacija strategije za privlačenje mlade publike u bioskope i njeno edukovanje o evropskoj kinematografiji, što je i jedan od panevropskih ciljeva u programu Kreativne Evrope koji i mi realizujemo.“

Projekat „European film for next generation“ kreiran je sa ciljem uspostavljanja snažne mreže bioskopa, u cilju stvaranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma kroz edukativne aktivnosti. Partneri na projektu su Bioskop Eurocinema iz Subotice, Bioskop Fontana iz Beograda, i Bioskop Kulturnog centra Novi Sad.

Foto: promo