PODELI

Izložbom slika „LičMag“ u Kraljevu je juče, 5. juna, počeo prvi Festival umetnosti „Maglič,“ koji organizuje Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo i koji će trajati do nedelje, 9. juna.

Za danas je najavljeno predstavljanje leskovačkog književnog časopisa „Thik Tank Town“ („Tink, tank, taun“), a za petak muzičko scenski program „Vremeplov“ u okviru koga će nastupiti trupa „Putujući ćututuk“ sa muzičarima, žonglerima i radionicom za izradu starih instrumenata, kao i Gradski dečiji hor „Crvčanin“.

Opera i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu će u subotu, 8. juna, održati „Gala koncert operskih arija“ na centralnom kraljevačkom trgu sa početkom u 20.30 h. To je u ovom delu Srbije prvo gostovanje prvaka beogradske opere i orkestra na otvorenom, sa oko 80 izvođača. Pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, nastupiće prvaci i solisti Jasmina Trumbetaš Petrović, Suzana Šuvaković Savić, Jelena Vlahović, Aleksandra Angelov, Janko Sinadinović i drugi, a na programu će biti arije i dueti iz popularnih opera “Aida”, “Toska”, “Trubadur”, “Karmen”, “Travijata”.

„Sa ljudima iz Kulturnog centra našli smo se oko zajedničkog stava da velike umetničke događaje treba priređivati i van Beograda i da Operu treba približiti što većem broju ljudi. Verujem da je veče operskih arija samo početak i da ćemo uskoro naći način da kompletnu opersku predstavu izvedemo i u Kraljevu“- kaže upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić.

U nedelju će na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu nastupiti kvartet orkestra „Gudači Svetog Đorđa“ predvođen violinistom Milošem Petrovićem i pomognut triom Gradskog gudačkog orkestra „Crvčanin“. Oni će svirati dela V. A. Mocarta i Andreasa Makrisa. Svi programi u okviru festivala „Maglič“ su za posetioce besplatni.

Kulturni centar „Ribnica“ tokom leta će organizovati i dve tradicionalne manifestacije: Internacionalni festival džeza „JazzIbar“ i „Street Art“, festival alternativnih umetnosti i sportova. Zbog doprinosa razvoju manifestacionog i kulturnog turizma, projekat organizovanja tri letnja festivala pod nazivom „Mi smo domaćini ovog leta“ finansijski je podržalo Ministarstvo finansija i privrede – Sektor za turizam.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.