PODELI
Foto: Marko Maksimović

Instrumentalni space-rock trio MOON objavio je drugi spot sa aktuelnog albuma “Maybe We’ll Come Back” i to za pesmu “Mission”. Režiju i realizaciju spota potpisuju Miki Stanković i Marko Maksimović.

“Minimalistički pristup u izradi ovog spota se pretvorio u misiju prikaza portreta koji kroz prizmu zabeleženih prirodnih izraza i pokreta predstavljaju svaki pojedinačni model kao potpuno različitu planetu za sebe. Koncept bez koncepta, zamrznut u jednostavnim, iskrenim i prirodnim momentima.”, ističe basista Miki Stanković.

MOON je instrumentalni space-rock trio koji dolazi iz Šapca, ali njihov prvi album, koji su objavili kao samostalno izdanje, rezultat je zanimljive umetničke kolaboracije na relaciji Srbija – Hrvatska – Makedonija.

Bend se premijerno predstavio 2017. godine singlovima Escape i Voyager 1 i prvim samostalnim nastupima u Beogradu, Šapcu i Kragujevcu, ali dva njegova člana nisu početnici na rock sceni – gitarista Milan Katanić je poznat po radu u legendarnom šabačkom crossover bendu iz 1990-ih, Ništa ali logopedi, a zajedno sa basistom Mikijem Stankovićem svirao je u još jednoj poznatoj grupi iz ovog grada, alt- rock sastavu Eleven, koji iza sebe ima četiri MTV Adria Top 20 regionalna singla. Treći član MOON postave je bubnjar Miroslav Stanković, Mikijev brat.

Svoj prvi album ”Maybe We’ll Come Back” objavili su na svim digitalnim servisima (iTunes, Deezer, Spotify, Google Play, Apple Music…), a predstavljaju ga premijernim video singlom ”Lux Aeterna”, upečatljivom space-rock izvedbom ambicioznog simfonijskog komada iz zapažene američke psihološke drame ”Requiem For A Dream”.

Gitarski naglašene i najčešće minimalističke melodije su temelji space-rock zvuka šabačke trojke, koja se opredelila za isključivo instrumentalni izraz, objašnjavajući to potrebom da publici ostave potpunu slobodu u kojoj se mašta povezuje sa doživljajem muzike, pa ona svaku put može biti drugačija. Kao uticaje i inspiraciju, bend navodi The Who, Y.J. Malmsteena, Gagarina i video igre sa Commodore 64 i Amige 500.

Zanimljivo je da su svoj prvenac Moon snimali, miksali i masterizovali u zagrebačkom Chicken Sound studiju a mix singl verzije ”Lux Aeterna” potpisuje vrsni hrvatski inženjer zvuka Igor Pauk, koji je producirao i EP izdanje Elevena ”Randevu” iz 2015., dok je mastering obavio Drago Smokrović Smokva. ‘Gostujuće’ synthove na albumu je komponovao i odsvirao zagrebački industrial rock / trip hop umetnik Filip Majdak, koji je uradio i remix pesme „Take Off“.

Na kraju, u ovoj regionalnoj priči važan doprinos dao je makedonski dizajner Zoran Kardula, čuven po transformacijama starina u forme primenjene umetnosti, kao autor omota impresivno prilagođenog muzičkom sadržaju.

Izvor: glas.ba