PODELI
foto: International Theatre Institute

Danas se obeležava Svetski dan pozorišta! Ustanovljen je još 1961. godine na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta. Međutim, zbog situacije koja je zadesila ceo svet, ovaj dan proći će bez gromoglasnog aplauza na sceni i bez čitanja poruke pre početka predstave.

Tradicionalno, poruku za Svetski dan pozorišta piše ugledna ličnost iz sveta teatra, a ove godine poruku je napisala svetski priznata pozorišna, filmska i televizijska glumica, Dama Britanskog carstva Helen Miren. Dobitinica je mnogobrojnih priznanja, uključujući Oskara, Olivje nagrade i drugih, zvezda ne samo filmskih, već i izuzetnih pozorišnih produkcija (od Rojal Šekspir kompanije, preko Kraljevskog nacionalnog teatra do Vest Enda i Brodveja). Njenu poruku prenosimo vam u celosti.

„Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Nihova mašta se već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu…

Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti ponovo će procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!“

Helen Miren

I mi jedva čekamo, Helen.