PODELI

U saradnji sa Salašom 137, Reflektor teatar će dvorište jednog od najlepših salaša u Srbiji pretvoriti u pozorišnu scenu i izvesti svoju najmlađu predstavu – SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi.

Ovaj salaški događaj zamišljen je kao nedeljno druženje u prirodi i domaćinskoj atmosferi sa umetničkim sadržajem i sa ciljem podrške nezavisnoj omladinskoj pozorišnoj produkciji, Reflektor teatru. Intimno izvođenje zakazano je za 2. septembar od 21 čas na Salašu 137 kod Novog Sada.

SMRT FAŠIZMU: dokumentarna predstava o sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar je nova produkcija nezavisne, omladinske trupe Reflektor teatar. Ovo je dokumentarna predstava, ali ne i biografska drama.

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a tekst je pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji su učestvovati u edukativnom delu procesa. Ko-autori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

Događaj je zamišljen kao donatorsko veče koje će pomoći dalji život predstave i njena naredna izvođenja u Novom Sadu, a svoja mesta možete rezervisati slanjem poruke u inbox na facebook stranici Reflektor teatra.

Foto: Jelena Janković