PODELI

Večeras od 20h u velikoj sali Doma omladine Beograda biće premijerno prikazan dokumentarni film “Obrenovac 1003” u režiji Predraga Vukosavljevića po scenariju Miroslava Bogdanovića i Ane Kovačević.

U ovom četrdesetominutnom filmu akcenat je na ljudima koji su se našli usred nenajavljene prirodne katastrofe.

Njihova borba za preživljavanje, snalaženje u okruženju bez električne energije, vode, telefonije, novca… Spašavanje, solidarnost i pomaganje… Gubici, emocije i sećanja na uslove života pre poplava. Film je sniman tokom poplavnog perioda i posle kada su se ljudi vraćali svojim domovima u grad koji je teško oštećen i u kojem su sada uslovi za život otežani.

Film je urađen u produkciji “Summer Memories Films” i “Rezakcije”. Ulaz na premijeru biće slobodan.


„Situacija u gradu u kom živimo je otežavala snimanje, česti prekidi električne energije a kasnije i potpuno isključenje, nemogućnost dopunjavanja već polupraznih baterija za kamere i rasvetu, neadekvatna pripremljenost za ovakve situacije, ograničenost sa opremom koju možemo da ponesemo u trenucima kada je grad neprohodan zbog obilnih padavina i izlivanja, prekidi na telekomunikacionim sistemima, upozorenja organa za vanredne situacije da je zabranjeno snimanje na određenim mestima u gradu, do probijanja kroz vodu sa opremom i delimičnog kvašenja iste…. Jedina dobra stvar tih dana je bila ta što smo dobro poznavali grad, svaku prepreku koja se nalazi ispod vode, svaki deo i ugao odakle smo mogli dobro da ispričamo priču koja se dešavala u tom periodu i sreća. Kako su dani prolazili navikavali smo se na datu situaciju izazvanu poplavama ali i obilazne puteve do Beograda jer je grad na neko vreme bio blokiran, da bi smo očistili tehniku, prebacili materijal na sigurno i ponovo vratili energiju baterijama za naredne dane”, ističe Predrag Vukosavljević, reditelj ovog dokumentarnog filma.