PODELI

Domaći dugometražni igrani film “Unutra” će biti prikazan na Festu premijerno 7. marta u 19h (velika sala Kinoteke u Uzun Mirkovoj), sa reprizom 8. marta u 12h (Dvorana kulturnog centra u Kolarčevoj). Konferencija za štampu je 4. marta u 13h u Sava centru. 

Film “Unutra” se predstavlja u novoj programskoj celini pod nazivom Microwave zajedno sa još tri domaća filma predstavlja i pokret garažnog filma. U nedelju, 1. marta, sa početkom u 10.30h u Domu omladine Beograda biće održana tribina posvećena Garažnom filmu na kojoj će biti prisutni i autori ovog novog pokreta.

Režiju filma „Unutra“ potpisuju zajedno Mirko Abrlić i Jelena Marković. Mirku je ovo prvi dugometražni film, Jeleni treći (Veze, Država). Pored toga, Mirko Abrlić potpisuje i scenario, a Jelena produkciju ovog filma. „Unutra“ je filmski debi mladog glumca Aleksandra Milisavljevića koji igra glavnu ulogu, i Đorđa Erčevića, već poznatog publici iz mnogih televizijskih serija (Ravna Gora, Jelena itd.)

Tema filma su osuđeni narkomani na izdržavanju kazne, a autori navode: “Unutra nije samo zatvor u nekoj zgradi, već zatvor u glavama, u načinu mišljenja. Motivi zatvora, bolnice i narkomanije u našem filmu jesu civilizacijski čvor opšte ljudske neslobode. Sloboda je najvažnija, a njena  kontrola kroz sistem, kroz društvena pravila i kroz bolest  je danas centralna tema. Mi smo oboje pripadnici generacija koje su desetkovane ratovima i narkomanijom.  Napravili smo film o stvarnosti, i pitamo: kako se gradi moć? Kako se nasilje i bolest integrišu u red i mir? Naš je stav je da je beskompromisna sloboda način mišljenja.Tu slobodu vam ne može niti dati niti oduzeti budžet. Nezavisnost i mali budžet omogućavaju da se izbegnu interesni ili ideološki pritisci. Te okolnosti su polazišne za garažni film.”

Sinopsis: Jovan počinje izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne u specijalnoj zatvorskoj bolnici, na odeljenju za osuđene narkomane. Upoznaje se sa pravilima ustanove i sa samo-organizovanim poretkom osuđenika. Osuđenici se drže svojih internih pravila konstruisanih oko heroina, a u centru moći nalazi se diler Mare. Jovan se drži po strani, ali unutra, u sistemu dvostrukih pravila, svi njegovi postupci deluju već predviđeno i vode ka istom ishodu: u bolest.