PODELI

Viva Dance Academy iz Novog Sada 4. februara 2023. godine sa početkom u 20h pozorišnoj sali NIS-Gazproma izvešće novosadsku premijeru mjuzikla “TRI”. Repriza će biti odmah sutradan, 5. februara u istom terminu.

Ulaznice po ceni od 1500 dinara su u prodaji preko GIGSTIX prodajne mreže i online.

Ovom prilikom Centar savremene umetničke produkcije „Viva Dance Academy” iz Novog Sada publici će predstaviti priču o tri mlade balerine (Srpkinja, Hrvatica i Bosanka) njihovim odnosima, odlasku u Ameriku, sukobim, izazovima i životnim izborima.

Priča je inspirisana istinitim događajima i na jedinstven način govori o raspadu Jugoslavije, mladim ljudima i deci rata 90tih.

Šta se desilo sa generacijom mladih balerinama tih godina rata? Da li su sve TRI balerine uspele u Njujorku? Da li se sukobi nastavljaju i van granica Balkana? Šta nas tera da se vratimo na Balkan? Da li se volimo? Da li praštamo?

Mladi beogradski reditelj Ivan Vanja Alač je nakon tri godine saradnje sa Viva Dance-om imao veliku želju da radi mjuzikl o raspadu Jugoslavije i konačno 27. decembra 2022. ovaj mjuzikl je doživeo svoju premijeru na Terazijama.

Viva Dance će 2023. godine proslavljati 30 godina postojanja i još uvek važi za najtrofejniji plesni centar u državi čiji rad je daleko poznat i van granica Srbije. Do sada je Viva Dance Academy izvodio nekoliko mjuzikla o važnim ženama iz istorije kao što su Isadora Duncan, Mileva Marić Eintein i druge. Uigrana ekipa izvodi svoje predstave po mnogim značajnim festivalima i manifestacijama u Srbiji gde su i nagrađivani.

O predstavi

Beogradska premijera je održana 27. decembra 2022.godine pred punom publikom u Pozorištu na Terazijama.

Plesna predstava u 11 činova inspirisana je istinitim događajima.

Režiju i scenario potpisuje sada već uspešan i nagrađivan reditelji Ivan Vanja Alač.

Predstava traje ukupno 55 min.

U Mjuziklu TRI gledaoce očekuje pravo uživanje, jer će uz prelepe kostime i atraktivne koreografije imati prilike da na sceni vide više od 50 mladih plesača Viva Dance Academy (Novi Sad) i Megablast (Hrvatska), ali i njihove specijne goste plesače i pevače.

Uloge

Glavne uloge poverene su balerinama – budućim glumicama Sari Baljak i Srni Matković u solo ulozi Srpkinje, Nikolini Janković i Niki Gaćeša u solo ulozi Hrvatice, Eleni Tamindžić i Milici Prgonjić u solo ulozi Bosanke. Sve solistkinje su već poznate publici na Terazijama i SNP-u kao glavne junakinje mjuzikla o Milevi Marić Eintein.

Uloga Američkog reditelja u ovoj predstavi poverena je MILORADU MILJAKOVIĆU, cenjenom prevaču i profesoru iz Novog Sada koji je postao stalni član trupe od 2018. godine. Alternacija M.Miljakoviću je mladi umetnik Predrag Vojodić koji je debitovao na Terazijama.

Pevači u mjuziklu: Svetlana Palada, Maja Brukner, Milorad Miljaković, Luka Stanković i Nikola Basta.

Ekipa

Scenario, dramaturgija i režija su povereni je mladom, ali već i uspešnom beogradskom reditelju Ivanu Vanji Alaču.
Ivan Vanja Alač je diplomirao i masterirao multimedijalnu režiju na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikite Milivojevića. Režirao je više kratkih filmova, a njegova diplomski predstava čeka premijeru u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu. Dobitnik je nagrade “Mali Princ” za studenta generacije.

Koreografiju u mjuziklu “TRI” potpisuje Gordana Oreščanin koja je inače i potpredsednica svetske plesne organizacije od 2012. godine i dobitnica je svih najviših međunarodnih priznanja u modernom plesu kao sportu i kao umetnosti.

Takođe u mjuziklu radi i sad već stalni član tima koreograf Aleksandar Boškov koji je pripremio koreografske činove sa najstarijim plesačima u ovoj predstavi.

Autor originalnih songova je novi član ekipe mladi muzičar, kompozitor Dimitrije Beljanski.

Za dizajn svetla  zadužen je Tihomir Stojšin još uvek student Akademije umetnosti.

Ukupno 200 kostima samo za ovu predstavu napravila je nekadašnja balerina Viva Dance-a, a današnja popularna pozorišna kostimografkinja Nataša Vranešević.

“Najzaslužnija za realizaciju svih songova je najbolja novosadska pevačica koju imamo Svetlana Palada i kojoj smo neizmerno zahvalni na saradnji sa Kaliopi i Gibonnijem”, navode iz Viva Dance Academy.

Projekat je produciran pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije tokom 2022. godine.