PODELI

Kulturno leto na Štrandu počinje u ponedeljak, 22. jula.

Na novosadskoj gradskoj plaži tokom leta, sve do 1. septembra, biće realizovan izuzetno bogat i zanimljiv program .

U toku prve nedelje biće održane brojne radionice za koje bi trebalo poslati prijavu na navedene mail adrese.

22. jul – 26. jul

Štrand – lokacija ispod mosta Slobode

17.00 – 19.00 Radionice za decu: PUT OKO SVETA (Udruženje „Tračak“)

Prijava za svaku radionicu: tracak@gmail.com

Opis radionica:

Radionica “Put oko sveta” ima za cilj da kod dece podstakne razumevanje i prihvatanje različitosti. Učeći o drugim narodima, kulturama i običajima, deca proširuju vidike i stvaraju sopstveni pogled na svet, otvoren prema novom i drugačijem. Istovremeno, kroz radionice, deca bolje upoznaju sebe i stiču samopoštovanje. Na svakoj radionici se na kreativan način deca upoznaju sa drugom državom i njenim znamenitostima i to sledećim redosledom Kina, Japan, Indija, Peru i Švedska. Materijali koji će se koristit spadaju u reciklirajući otpad, čime se utiče na razvoj ekološke svesti.

Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 10 godina.

 udruzenje_tracak

22. jul

Štrand – lokacija ispod mosta Slobode

19.00 – 20.30 Život u kapi vode – kroz mikroskope gledamo život u Dunavu

Prijava: office@pokretgorana.org.rs

Opis radionice:

Učesnici ove radionice imaće priliku da otkriju život mikroskopskih životinja i biljaka Dunava. Kombinovaće se kratko predavanje sa praktičnim radom kada će polaznici radionica uzimati uzorke vode kod Špica i samostalno posmatrati kroz mikroskope. Ova radionica realizovana je u okviru omladinskog kampa “Sačuvajmo rit” u organizaciji Pokreta gorana.

Radionica je namenjena deci školskog uzrasta i mladima.

 

23. jul

Štrand – lokacija ispod mosta Slobode

19.00 – 20.30 Omladina JAZAS-a radionica: “Pusto ostrvo”

Prijava: sonja.mijatovic@jazas.rs

Opis radionice:

Jeste li nekada razmišljali šta biste poneli sa sobom na pusto ostrvo? Podelite svoje ideje sa drugima, a vaš vodič će vam reći da li je u redu da to ponesete baš vi! Zabavićemo se, vežbati koordinaciju pokreta i još svašta drugo kroz igrice “Rep zmaja” i “Prenesi pljesak”.

 

24. jul

Štrand – lokacija ispod mosta Slobode

19.00 – 20.30 Sam svoj solarni majstor-radionica Pokreta gorana o pretvaranju solarne energije u električnu

Prijava: office@pokretgorana.org.rs

Opis radionice:

Na radionici “SAM SVOJ SOLARNI MAJSTOR” mladim ljudima ćemo ukratko predstaviti kako funkcioniše pretvaranje solarne energije u električnu, kao i aktivnosti koje mogu očekivati na omladinskom kampu “Solarna akademija”.

Postavićemo solarne panele i dodatnu opremu koja je potrebna za sklapanje mini solarne elektrane. Učesnici radionice i ostali zainteresovani posmatrači će imati priliku da spajaju led diode sa akumulatorom i vide kako je pretvaranje Sunčeve energije u električnu vrlo jednostavno.

 

24. – 26 jul

Štrand – lokacija ispod mosta Slobode

21.00 – 22.00 Pozorišna radionica: Teatar senki

Prijava: studionoviteatar.senke@gmail.com

Opis radionica:

Povezivanjem aktivnosti ruku i vizuelnog i telesnog izraza, kroz igru i rad, razvija se mašta, motorika i umetnički senzbilitet. Na radionicama će se raditi na postavljanju predstave pozorišta senki, po tekstovima kratkih priča. Učesnici će se upoznati sa osnovom pozorišta senki, radiće se na razumevanju teksta, razvijanju likova, dobijanju različitih vizuenih efekata, kroz timski rad koji je osnov za rad u pozorištu. Radionica traje tri dana po sat vremena i rezultiraće kratkom predstavom teatra senki.

studio_novi_teatar

25. i 26. jul

Štrand – lokacija ispod mosta Slobode

19.00 – 20.30

Radionica Novinarstva

„Slobodno kaži javno“ (Zanatsko obrazovni centar „Adžija“)

Prijava: vanja.djuricc@gmail.com

Opis radionice:

Radionice su edukativne, zabavne i zanimljive mladima koji su radoznali i koji bi se u budućnosti oprobali kao novinari ili bi već sada pokrenuli svoj list ili neki drugi medij. Polaznici će naučiti šta je vest, kako se ona piše i kako odgovoriti na pet najvažnijih novinarskih pitanja, koristeći aktuelne primere iz medija i konkretne zadatake. Pravićemo simulacije konferencija za novinare, simulacije intervjua, čitanja vesti, davanja izjava i snimljeni materijal zajedno analizirati.

 

27. i 28. jul

Štrand – lokacija ispod mosta Slobode

17-19.00 PREVENT kreativna radionica za decu

Prijava: djnebojsa84@yahoo.com

Opis radionice:

Kroz kreativne radionice pravljenja ogrlica od makarona, crtanja na zadatu temu i bojenja pripremljenih materijala, članovi Prevent-a će sa decom raditi na promociji zdravih stilova života, a roditeljima će biti na usluzi za pitanja iz oblasti prevencije narkomanije i HIV/AIDS-a.

 prevent_radionica

27. jul

Štrand – lokacija ispod mosta Slobode

19.00 – 20.30 “Učimo sa Crvenkapom – Zaustavimo trgovinu ljudima” (Novosadski humnaitarni centar)

Prijava: dobrila.nshc@gmail.com

Opis radionice:

Radionica je preventivnog karaktera i kroz nju deca mogu da nauče šta je trgovina ljudima, kako možemo da se zaštitimo i šta možemo da uradimo ako postanemo žrtve trgovine ljudima ili posumnjamo da je neko žrtva trgovine ljudima. Sve ovo se predstavlja deci kroz rekonstruisanu bajku o Crvenkapi, koja govori o ovoj temi. Radionica je interaktivna i prilagođena uzrastu dece. Ujedno, radionica je i promocija kampanje “Plavo srce”, kampanje Ujedinjenih nacija za borbu protiv trgovine ljudima.

 

21.00 Filmoteka: Amarcord /film Frederika Felinija iz 1973./