PODELI

Dom omladine Beograda zvanično je počeo sa radom pre 50 godina. Povodom proslave jubileja 18. oktobra organizovan je koncert rokenrol supergrupe Škrtice.

Vest o osnivanju ove supergrupe odjeknula je u medijima relativno skoro, a već su svirali u klubu „Fest“, sinoć u sali „Amerikana“, a 13. decembra biće i na Koncertu godine u Novom Sadu.

Izazvali su veliko interesovanje, a kako i ne bi kada je vođa ovog sastava Zoran Kostić Cane (Partibrejkers). Malo mi je bilo nejasno zašto Cane koji ima upečatljiv i prepoznatljiv glas, izgrađeno ime i karijeru počinje neku novu priču dok mu je bend još uvek „živ“? Ali nakon sinoćnjeg koncerta jasno mi je da su Škrtice i Partibrejkers ipak različiti, ali se lako mogu povući mnoge paralele. Ja sam se sinoć našalila kako je prva uočena razlika Canetov imidž jer nije nosio crnu majicu sa kragnom već košulju na prugice, ali šalu na stranu mislim da je najveći teret pao na njegova leđa jer bi trebalo pokazati nešto novo, nešto drugačije, pa bukvalno od te majice, preko scenskih pokreta do muzike i tekstova i uspeo je.

Iako bi se po imenu grupe reklo da je ovo neka petorka sebičnjaka naprotiv, Škrtice nisu škrtarile sa rokenrolom, pozitivnom energijom i tekstovima koje niko nije znao, ali koji su na prvu dopreli do mase.

Jako je čudan osećaj prisustvovati koncertu benda čije pesme niko ne zna osim njih samih. Nije bilo horskog pevanja, nije bilo dobacivanja naziva pesama, nije bilo istrčavanja u prvi red zbog omiljene pesme, ali je bilo gromoglasnih aplauza, puna sala oduševljenih ljudi koji su pre svega došli jer poštuju ime Zorana Kostića i njegov doprinos rokenrolu u Srbiji tokom prethodnih decenija, ali su svi bili vidno zadovoljni i pretpostavljam, kao i ja, željno iščekuju studijske snimke da nauče tekstove i budu još bolja publika sledeći put.

Škrtice, kao što rekoh, predvodi Zoran Cane Kostić (Partibrejkers), a ostali članovi su Boris Mladenović (Jarboli)  i Vladimir Kolarić Kole (Veliki prezir) na gitarama, Danilo Luković i Boško Mijušković Boca iz grupe Straight Mickey and the Boyz, bubnjevi i bass. I vrlo su kompaktni, usvirani, uigrani, kako god hoćete, ali ne odaju utisak da su tek počeli.

Tako vam je to kad profesionalci udruže svoje snage, kreativnost, umeće i volju za rad dobijete beskompromisno, energično, brutalno muziciranje. Škrtice imaju mnogo toga da kažu, pažljivo ih poslušajte prvom prilikom!

Ivana Jovanović