PODELI

Nakon uspešne 2013. godine u kojoj je objavio svoj prvi autorski album “Staza Silvana” (The Path of Silvan), te održao brojne koncerte, i kao solista i sa svojim kvartetom , Dimitrije Vasiljević 24. marta 2014. debituje u Karnegi Holu solističkim klavirskim koncertom.

Vasiljević će predstaviti autorske komozicije sa svog predstojećeg albuma za solo klavir “Metafora” čiji se izlazak očekuje sredinom ove godine, kao i nekoliko poznatih džez standarda u sopstvenim aranžmanima. Na repertoaru će se takođe naći i premijerno izvođenje Vasiljevićeve kompozicije “Vardenklif” (Wardenclyffe), koja je inspirisana i posvećena Nikoli Tesli. Za ovu kompoziciju Vasiljević je od naučne fondacije “Tesla” iz Filadelfije dobio priznanje za doprinos u promovisanju lika i dela Nikole Tesle kroz muziku.

Dimitrije Vasiljević je nagrađivani pijanista i kompozitor koji živi i radi u Njujorku. Njegova muzika kombinuje motive Balkana sa evropskom strujom džeza. Vasiljević je po završetku beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti diplomirao i na prestižnom “Berklee College of Music” u Bostonu, a nedavno je magistrirao na Njujorškom univerzitetu gde je uporedo radio i kao professor džeza. Od jeseni će započeti doktorske studije iz džez klavira na Univerzitetu Ilinois.

Pripremajući se za svoj koncert Vasiljević je o izboru repertoara naglasio: “Željno iščekujem svoj prvi solistički nastup u Karnegi Holu gde ću njujorškoj publici imati prilike da prikažem svoju viziju modernog džeza prožetu kako balkanskim nasleđem tako i elementima klasične muzike. Koncert na ovom čudesnom mestu biće vrhunac moje dosadašnje karijere, a publika može očekivati raznovrstan program i živopisan muzički ugođaj.”

https://www.youtube.com/watch?v=5BhSz4UYPK4