PODELI

Američki reditelj i jedan od najuticajnijih ljudi u Holivudu Stiven Spilberg predsedavaće žirijem 66. medjunarodnog filmskog festivala u Kanu, saopštili su u četvrtak organizatori.

Direktor festivala Tijeri Fremo je rekao da Spilberga njegovi filmovi i njegov angažman čine jednim od najvećih reditelja Holivuda i da je Kan ponosan što može da ga ugosti.

Kako prenose agencije, 66-godišnji reditelj će predvoditi žiri tokom ove značajne filmske smotre koja će trajati od 15. do 26. maja.

Spilberg je u nekoliko navrata gostovao na festivalu sa svojim filmovima, koji su uglavnom bili prikazivani van konkurencije. Jedini njegov film koji je nagrađen ovde je “Sugarland Express” iz 1974. koji je dobio je nagradu za najbolji scenario.

Slavni reditelj se još uvek seća svog prvog dolaska u Kan, pre gotovo 31 godinu, kada se predstavio sa pričom o simpatičnom vanzemaljcu, “E.T.”

“To je jedna od mojih najdražih uspomena u karijeri”, kazao je slavni reditelj, dodajući da je počastvovan što će predsedavati žirijem festivala koji “svaki put iznova dokazuje da je film jezik sveta”.

Na mestu predsednika žira prošle godine bio je Nani Moreti, a  Zlatnu palmu  osvojio je  Mihael Haneke za film „Ljubav“, koji je ove godine dobio Oskara za najbolji strani film.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.