PODELI

U okviru Sterijinog pozorja u subotu,  28. maja, u 17 časova u foajeu scene “Pera Dobrinović” (SNP, Novi Sad) biće održano predavanje “Pozorište bez zidova”.

Nacionalno pozorište Škotske pokrenulo je u februaru 2006. godine program pod nazivom “Pozorište bez zidova”.

Nacionalni ansambl nema svoju zgradu i održava predstave u prostorima gde se mogu okupljati publika, umetnici i zajednice. Predstave se takođe igraju na drugim scenama širom Škotske i u inostranstvu. Srž njihovog teatra čini odnos između umetnika, publike i zajednice. Sajmon Šarki je pomoćnik direktora i jedan od viših menadžera iz prvobitnog tima koji je osnovao ovu trupu. On će predstaviti model “Pozorišta bez zidova” i učestvovati u diskusiji o tome kako su koprodukcija, teatar za posebnu scenu i teatar u zajednici definisali deset uspešnih godina. Nacionalno pozorište Škotske je ove godine dobilo Evropsku nagradu za novu pozorišnu realnost. Ovu prestižnu nagradu dodeljuje Evropska pozorišna nagrada (Premio Europa il Teatro), a pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Sajmon Šarki je pomoćnik direktora Nacionalnog pozorišta Škotske i član prvobitnog tima viših rukovodilaca koji su osnovali kompaniju. Vodi tim za učenje i zadužen je za posebne produkcije velikih razmera, za posebne scene po kojima je ova trupa poznata. Radio je širom sveta i odgovoran je za omogućavanje međunarodne kulturne razmene za Nacionalno pozorište Škotske. Kao dobitnik NESTA stipendije za “International Leadership Fellowship” proveo je ukupno tri godine na Bliskom istoku. Ovaj angažman uključio je i duži boravak pri Aleksandrijskoj biblioteci u Egiptu gde je pomogao da se ustanovi festival JA GLUMIM, kao i boravak u Jordanu gde je bio uključen u formiranje svetskog kulturnog foruma u Amanu. Šarki je uspostavio nove inicijative i veze sa Amerikom, Jamajkom, Singapurom, Jordanom, Egiptom, Indijom, Australijom i širom Evrope. Član je većeg broja odbora, uključujući osnivački odbor organizacije “Umetnost i biznis Škotske i Federacije škotskih pozorišta”. Osnovao je i prededavao organizacijom Škotski putujući teatar. Jedanaest godina bio je umetnički i izvršni direktor pozorišta Kumbernold. Pre svega toga, bio je glumac, pisac, reditelj, producent i moderator.