PODELI

Drugo veče Selfesta održano u subotu, 5. jula, obećavalo je dobar provod s obzirom na bendove koji su to veče nastupali, i potpuno opravdalo očekivanja.

Oko hiljadu ljudi posetilo je Selfest ove večeri, što nije pun kapacitet, ali svakako zavidna brojka za jedan mladi festival poput ovog.

Moj ukus zadovoljen je sjajnim bendovima, veselim društvom i što je bilo veoma bitno, lepim vremenom.

Pedesetak kilometara od Novog Sada nalazi se Selenča, vojvođanska varošiča koja pripada opštini Bač. Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja Selfesta, koji je sumirao veoma dobre rezultate, organizatori Omladinsko udruženje “Plej”, ove godine zagrzli su veliki zalogaj, ali ispostavilo se da su ipak znali šta rade.

Baš kao i u petak, sa drugarima iz Udruženja “Prevent” krenuli smo u avanturu dok je sunce još uvek pokušavalo da sprži sve što se napolju kreće. U petak smo išli put Kulpina, u subotu nas je čekala Selenča. Nešto malo pre početka programa, koji je tačno u 18 časova otvorio DJ Elixir, stigli smo na cilj. Prvi koji su nas dočekali bili su veseli Neozbiljni Pesimisti koji su odradili sve svoje predkoncertne obaveze i uživali švrčkajući se okolo.

DJ Elixir

Tačno u 19 časova na bini je bio domaći bend But Nevermind. Nedostatak publike nije uticao na njihovu svirku i njihovo raspoloženje, pa su ovi mladi momci iskoristili priliku i dobro se zabavili sa nekolicinom, očigledno drugara u publici, koji su došli da ih podrže.

But Nevermind Selenca

Nakon njih, nadaleko poznati novosadski cover bend Osmi dan uspeo je da probudi prilično uspavanu publiku koja je za vreme njihovog dvočasovnog nastupa skoro, pa ispunila dvorište OŠ “Jan Kolar” gde se festival održavao. A pre nego što su zagrejali publiku, i sami su se dobro zagrejali u bekstejdžu partijom fudbala, ali i sve nas velikom dozom humora.  Na njihovom repertoaru ove večeri našli su se Rammstein, Prodigy, Sistem of a Down, Drowning pool, RATM, Blur i mnogi drugi. Standardno za njihove svirke, usledile su šutke ispred bine, i baš kako i uvek bude kada Osmi dan uzme stvar u svoje ruke, publika je vidno uživala i odlično se provodila. Tražili su bis, ali na njihovu žalost, shodno pravilima festivala, bisa nije bilo jer se satnica poštovala.

Osmi dan Selenca

Sledeći na bini bili su Neozbiljni Pesimisti koje uvek svi najavljuju kao “somborska atrakcija”. I ovog puta pokazali su zašto je to tako. Osmočlana ekipa bila je veoma raspoložena ove večeri, ali jedan od njih je ipak bio “luđi” od svih. Perkusionista Denis, kom smo ove večeri nadenuli nadimak Denga Energy, na bini je pokazao sve svoje veštine plesa koje su nas do suza zasmejale i evo, i sada mu dajem veliki aplauz za sve prikazano na bini, od sviračkih, pa sve do plesnih sposobnosti 🙂 U jednoipočasovnom nastupu Neozbiljni Pesimisti su nas proveli kroz sve svoje najveće hitove, a takvih je mnogo. Za vreme njihovog nastupa propadivala je sitna kiša koja je na sreću ubrzo prestala. Pomislila sam da će ih i ovde “poterati” maler je je na njihovom nastupu pre nedelju dana na kragujevačkom Arsenal festu kiša pljuštala! Baš kao i tamo, kiša njihovim notama ne može ništa jer im je muzika toliko zarazna i plesna da vam ne preostaje ništa drugo nego da igrate ceo koncert sa njima. Svoj nastup na Selfestu otvorili su pesmom “Centrifuga” sa poslednjeg, još uvek aktuelnog albuma, a nisu izostale ni “Sve na silu”, “Divan dan”, “Ogledalo”, “Mladi lav” i mnoge druge.

???????????????????????????????

 

Pola sata pre ponoći, nakon što su Neozbiljni Pesimisti završili svoj nastup, usledio je još jedan polučasovni set DJ Elixir-a. Za to vreme, neki su nastavili da đuskaju uz muziku sa razglasa, neki su iskoristili priliku i probili se kroz masu do toi toi-a, neki odjurili po novu turu pića, a bilo je i onih koji su uživali i rashlađivali se sladoledom. Sve se trebalo obaviti jer ono što je većina čekala približilo se. Nastup velikih zvezda hrvatske scene, koji odavno nisu samo zvezde u Hrvatskoj nego u celom ex Yu regionu, bend Hladno Pivo.

???????????????????????????????

Tačno u ponoć, članovi benda Hladno Pivo su uz ovacije publike izašli na binu. Pesma “Pjevajte nešto ljubavno” otvorila je njihov nastup, a u publici je nastalo potpuno ludilo. Najkraće rečeno, svirali su sve! 🙂 Koja god da mi je pesma pala na pamet, oni su je odsvirali. Naravno neizbežna je bila i  pesma “Messi” koja najavljuje novi album čiji je izlazak planiran za jesen ove godine. Standardno najemotivnije reakcije publike bile su uz pesme “Na ovim prostorima”, “Ezoterija”, “Konobar”, “Nije sve tako sivo”, “Planeta”, “Pitala si me”, “Pravo ja”… Kako sam krenula, mogla bih prepisati celu set listu. 🙂 Nastup Hladnog Piva bio je propraćen velikim brojem pirotehničkih momenata, a nakon prvog bisa, usledio je i vatromet kao tačka na vatreni nastup Hladnog Piva. Ipak, tu nije bio kraj. Mile i ekipa su odlučili da izađu na još jedan bis i na taj način zahvale se publici koja je zaista bila sjajna ove večeri i koja je bez prestanka pevala sve pesme zajedno sa njima.

???????????????????????????????

 

Za kraj, muziku je sa bine puštao DJ Groover do ranih jutarnih časova.

Organizatori Selfesta pokazali su da ovaj festival ima veliki potencijal. Na žalost, s obzirom na lokaciju prostorno su ograničeni, ali svakako od njih u budućnosti očekujemo mnogo.

Andrea Magazin
Foto: Ivana Jovanović