PODELI

Večeras, 22.9. u beogradskom klubu Elektropionir koncert će održati tri žanrovski različita benda. Ono što spaja ove bendove jeste to što su sastavljeni isključivo od devojaka. Nemesis, Tri Kapljice i Vin Triste ovaj koncert održavaju u okviru konferencije svih rok kampova za devojčice u Evropi, koju organizuje projekat Femix u Beogradu. Nakon koncerta bina će biti slobodna za jam session sa domaćim muzičarkama i muzičarima, ali i za 60 učesnica i učesnika konferencije koji dolaze iz Nemačke, Finske, Norveške, Austrije, Poljske, Velike Britanije, Švedske, Islanda, Holandije i regiona.

Koncert počinje tačno u 21h, a ulaznica iznosi 100 dinara.

Vin Triste su minimalistički alternativni rok bend sa momentima psihodelije i melanholije. Okupile su se u oktobru 2016. u studiju “Sova” u Bigzu. Članice benda su: Lola Miković bubanj/vokal, Sandra Vidojević – bas gitara/vokal, Ivana Posrkača – elektricna gitara/vokal, Danijela Milanović – elektricna gitara/vokal. Na ovogodišnjem Demofestu u Banja Luci osvojile su drugo mesto i ostavile sjajne reakcije na publiku. Dinamična ritam sekcija i melanholične melodije, ženska energija i emotivni tekstovi su ono što opisuje njihov zvuk.

Tri kapljice  punk/rock bend iz Novog Sada. Ovaj energični trio nastao je 2007. godine, a sa ozbiljnim radom krenuo već 2008. Nastupale su na svim značajnijim festivalima u Srbiji i regionu, a 2017. godine su na Exitu nastupile čak dva puta na Future Shock i Main stage-u. Svojim trećim po redu singlom „Girls“ najavljuju debi album koji je snimljen i produciran u kultnom novosadskom studiju „Do re mi“. Devojke veoma aktivno nastupaju u Novom Sadu, a ovaj koncert će biti jedna od malo ređih prilika da ih upozna i beogradska publika.

Nemesis su melodični death metal bend koji u poslednje dve godine aktivno promoviše svoj autorski rad. Trenutno u „Citadela Sound Production“ studiju završavaju snimanje svog prvog albuma. Od kada se bendu početkom 2018. pridružila basistkinja Biljana Sovilj, nastupale su na značajnijim festivalima u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji, a i osvojile su drugo mesto na Bunt Rok Festivalu. Na koncertu u Elektropioniru publici će predstaviti većinu pesama koje će se naći na njihovom debi albumu.

Konferencija evropskih rok kampova za devojčice deo je MEME projekta koji daje podršku preko 110 ljudi koji su aktivni na muzičkim scenama i u edukativnim i razvojnim programima u oblasti muzike iz deset različitih zemalja, koji su se okupili da razmenjuju iskustva i znanja u vezi sa organizovanjem zajednice i medijskim stvaraštvom. Projekat sprovodi evropska mreža Rok kampova za devojčice. MEME2018 podržava Erasmus plus, a lider projekta je Rok kamp za devojke sa Islanda “Stelpur Rokka”. Projekat sprovode kao domaćini organizacija Ruby Tuesday iz Berlina i Organizacija za promociju aktivizma OPA iz Srbije – nosilac programa za afirmaciju stvaralaštva FEMIX i Rok kampa za devojčice u Srbiji.

Rok kamp za devojčice u Srbiji teži da domaću rok i alternativnu scenu učini bogatijom muzičarkama, koje sada nisu dovoljno vidljive i prisutne su u manjem broju, naročito kada se radi o tradicionalno “muškim” instrumentima i žanrovima. Rok kamp za devojčice u Srbiji je 2017. pokrenula grupa mladih aktivistkinja i muzičarki okupljenih oko programa FEMIX, i do sada je održan dva puta.

Foto: Ivana Jovanović/Remix Press