PODELI

Fantastičan muzički spektakl, koncert globalno poznatog i popularnog Harlem gospel hora, svečano će otvoriti ovogodišnji Festival uličnih svirača u četvrtak 4. septembra u 20.30 časova, na Trgu slobode.

Svetska slava i harizma ovog sastava iz srca Njujorka, prirediće Novosađanima i njihovim gostima nezaboravan ugođaj u duhu savremene gospel muzike, sa elementima bluza i džeza. Ovaj događaj najavljen je na konferenciji za medije, održanoj danas u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Član Gradskog veća za kulturu, Vanja Vučenović, istakao je tom prilikom zadovoljstvo što će Festival uličnih svirača, kao kulturna manifestacija od velikog značaja za Novi Sad, ali i šire, biti održana 14. put pod pokroviteljstvom gradske uprave.

– Ovaj festival je, između ostalog, značajan i zbog afirmacije koju pruža mladim umetnicima iz naše sredine i regiona, a njih ovde ima zaista puno i dobro je da su u prilici da učestvuju u takvoj vrsti kulturne razmene. Razvoj ove manifestacije je takođe i od velikog značaja za gradski budžet i afirmaciju grada u nastojanju da dobije titulu Kulturne prestonice Evrope 2021 – naglasio je Vučenović i pozvao sugrađane da u što većem broju posete svečano otvaranja, kao i celokupan program Festivala uličnih svirača, koji će u Novom Sadu biti održan od 4. do 6. septembra.

Harlem gospel hor je stacioniran u istoimenom delu Njujorka, gde je i osnovan u januaru 1986, na dan rođenja Martina Lutera Kinga, najvećeg borca za prava Afroamerikanaca u 20. veku.

Prvi nastup hor je imao u legendarnom “Koton klubu”, a danas broji preko 60 članova od 17 do 70 godina starosti. Svaka njihova izvedba predstavlja istinski spektakl dobre, žive muzike, sa instrumentalnom pratnjom, plesom i pevačkim bravurama kakve se retko mogu čuti. Harlem gospel hor je do sada pevao za dva američka predsednika, Kartera i Obamu, te dvojicu papa, Jovana Pavla II i Benedikta XVI, a snimali su i koncertirali sa istinskim pop veličinama kao što su, Pol Makartni, Kejt Ričards, Elton Džon, Bono Voks, Dajana Ros i mnogi drugi. Repertoar hora čine moderne izvedbe klasičnih gospel pesama, kakve se i danas pevaju u crkvama Harlema i širom Amerike.

Harlem Gospel Choir 2

Dolazak Harlem gospel hora u Novi Sad realizovan je uz pomoć ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu. Savetnik ambasadora SAD za medije i kulturu, Rajan Rolands, istakao je na konferenciji veliko zadovoljstvo zbog saradnje ambasade sa Festivalom uličnih svirača.

– Naša misija u Srbiji je, između ostalog, i da sa građanima podelimo deo naše kulture i tradicije, a ovaj hor je pravi predstavnik umetnosti i duhovnog nasleđa američkog naroda. Verujem da će posetioci Festivala zaista uživati uz ovu divnu muziku, pored koje nije moguće ostati miran i ne zaigrati – rekao je Rolands.

Crna gospel muzika je duhovnog porekla, sa dubokim korenima u istoriji afroameričke populacije od početka 18. veka do danas. Nastala je kao izraz afričkih robova na američkom tlu, kombinujući folklor i muzičku tradiciju njihove prapostojbine sa novootkrivenom verom – hrišćanstvom. Ova originalna umetnička matrica je vremenom znatno uticala na razvoj savremenih muzičkih pravaca, a danas se smatra izvorištem popularne muzike 20. i 21. veka, bluza, soula i rokenrola.

Raznolikost programa sa svih svetskih meridijana i interkulturalni dijalog kroz razmenu inostranih umetnika sa ovdašnjim, jedan je od prioriteta Festivala uličnih svirača, koji na taj način nastoji da obogati umetničku ponudu Novog Sada i učini je otvorenom za sve uticaje, naglasio je na današnjoj konferenciji direktor Festivala, Borislav Beljanski. On je istovremeno ukazao i na činjenicu da će u Novom Sadu ovog puta nastupiti impozantna cifra od preko 200 učesnika iz naše sredine, Evrope i drugih delova Sveta.

Inostrani program Festivala će ove godine biti upotpunjen nastupima vrsnih umetnika sa italijanske ulične scene: Klaudio Montuori Brdmen je čovek-orkestar koji neguje afričke ritmove i italijanski melos, dok su Daniele Mutino i Alesandro Federiko virtuozi na harmonici i klarinetu.

Meksikanac Rulas Kvecal je majstor perkusija i plesa sa vatrom, u duhu tradicije drevnog naroda Acteka. Program Irske večeri, u Katoličkoj porti u petak 5. septembra, upotpuniće kantautor Rej Skali iz Dablina, uz “domaće Irce”, Ajriš stu iz Beograda, i Belfast fud iz Hrvatske.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Naftne industrije Srbije.