PODELI

Više od 10.000 posetilaca na Trgu slobode u Novom Sadu, na manifestaciji Ritam Evrope obeležilo je 9. maj Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom uz koncerte bendova Del Arno Bend, Marčelo i Napeti Quintet i Hladno pivo.

Program  je u 19h otpočeo dobrim vibracijama koje je doneo najmnogoljudniji sastav koji je te večeri izašao na binu, Del Arno Bend. Ansambl koji je prisutan na sceni 30 godina publiku je obradovao pesmama iz njihove bogate karijere koje je obeležila mnoge generacije.

del arno bend ritam evrope

Potom je na binu izašao Marčelo sa sastavom Napeti Quintet koji je potvrdio da je postavio nove standarde žanra jazz hip hopa na ovoj teritoriji, horsko pevanje fanova orilo se već popunjenim trgom.

Na naše pitanje koji bi savet dao mladima kako prvenstveno prepoznati i kako se boriti protiv pritajenog fašizma za Remix Press je Marčelo rekao: “Fašizam je vrlo retko skrivan, samo treba malo prvenstveno poštenja da se fašizam nazove fašizmom. Ne verujem da postoje mali i veliki fašizmi, ustvari svaki vid netrpeljivosti prema nečemu što nije standardno često prerasta u mržnju, što nije dobro. Na primer, moje je pravo da ne volim narodnjake ili rijaliti programe, ali ne dozvoljavam sebi da ih mrzim jer to nje dobro, prvenstveno za mene samog. To je nešto što je meni ideološki suprotno i protiv čega se ja borim svojim radom kao neko koje na strani kulture a ne nekulture. I to je ustvari glavna poruka, čuvati se mržnje, jer iako ume da deluje kao prirodno osećanje i prirodna reakcija, to ne znači da je dobro i opravdano.”

Marcelo ritam evrope

Scenario za savršeno veče je već bio spreman, ali energija koja je nastupila izlaskom Hladnog piva na binu, prevazišla je očekivanja mnogih. Sat i četirdeset minuta furiozne svirke, oštrih reči uperenih protiv svih nevolja i nedaća regionalnih problema i po koja dobra šala na račun svih nas obeležila je nastup Hladnog piva na Trgu slobode.

“S fašizmom je kao sa drakulom. Tu i tamo se ponovo javi pa ga treba ponovo ubiti. Puno pametniji od mene su rekli da je problem demokracije to što smatramo da sve što treba da uradimo je da svake četiri godine zaokružimo nekoga. Međutim, ta se borba odvija svakodnevno, moramo se boriti za svoja mala prava svaki dan”, izjavio je za Remix Press Mile Kekin, frontmen zagrebačkog benda Hladno pivo.

Na našu konstataciju da je Novi Sad spreman za jedan njihov solistički koncert Mile je rekao: “Milslim da da. Mislim da je vrijeme da dođemo sledeće godine, meni se svidjela Fabrika, sviđa mi se taj klupski ambijent u kom mogu vidjeti sve ljude, a i volio bih malo vratiti se ambijentu iz kog smo došli.”

Hladno pivo ritam evrope

Program manifecije “Ritam Evrope!” otpočeo je ove godine otvaranjem izložbe “Misli Sloboda – između danas sutra” američke umetnice Edine Selesković, bosanskohercegovačkog porekla.

Potom 7. maja održan koncert međunarodnog sastava “Poetrio” iz Izole Slovenije je kvintet akademskih muzičara iz raznih zemalja i sačinjen je iz zanimljive kombinacije instrumenata: arhilaute, klarineta, violončela, udaraljki i klavira.

Ove godine, “Ritam Evrope!” kao manifestacija obeležio je prvih deset godina, a kako su nas navikli na sjajan program, unapred se radujemo Ritmu Evrope sledeće godine.

Na istom mestu vidimo se i 9. maja 2017. godine!

Pogledajte galerije fotografija OVDE.

Foto: Ivana Jovanović