PODELI

Beograd će ponovo biti domaćin ekskluzivnih događanja i koncerata rane muzike počev od sutra. U ponedeljak, 20. maja u 20 časova, ansambl “ANTIFONUS” (Antiphonus) iz Hrvatske svojim koncertom u crkvi svetog Petra (Makedonska 23) najavljuje 14. po redu Festival rane muzike, koji će biti održavan u Beogradu i Novom Sadu.

Festival rane muzike osnovan je 1991. godine i održavao se neprekidno do 1996., a ponovo se obnovio 2012. godine od kada se održava redovno. I ove godine, kao i prethodnih, Beograd će biti domaćin domaćih i stranih ansambala i solista koji će predstaviti muziku srednjeg veka, renesanse i baroka, svirajući na istorijskim instrumentima, a Festival će predstaviti veliki broj premijernih dela.

Na najavnom odnosno prvom koncertu, ansambl “Antifonus” pod upravom Tomislava Fačinija izvodi dela Baha, Karisimija i Đezualda, i to: Bahov motet “Jesu, meine Freude” (Isuse, radosti moja), Karisimijev oratorijum “Jefta” (premijerno u Srbiji), kao i madrigale Karla Đezualda iz Venoze. Šestočlanom vokalnom sastavu pridružiće se i trojica instrumentalista ansambla u rezidenciji “Nju Trinity Barok” (New Trinity Baroque) na orguljama, baroknom violončelu i teorbi.

Nakong ovog koncerta, Festival se nastavlja od subote, 25. maja u 20 časova, koncertom ansambla Nju Triniti Barok koji će izvesti dela za flautu, violinu, violu, gambu i čembalo Telemana, Hendla i Bukstehudea. U nedelju, 26. maja nastupa ansambl “Il Rosinjolo” (Il Rosignolo) iz Italije koji, proslavljajući 20 godina postojanja, izvodi muziku Italijanskog baroka. Zahvaljujući Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, i ovaj i naredni koncert predstaviće izuzetne umetnike sa izuzetnim repertoarom, tako da u ponedeljak, 27. maja nastupa po prvi put i ansambl “Sejćento Stravagante” (Seicento Stravagange) uz muziku 17. veka za kornet i orgulje. A nakon Italijana, učesnici Beogradske barokne akademije predstaviće koncert u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, 28. maja u 18.00 časova. Važno je napomenuti da se samo ovaj koncert održava u drugom prostoru.

Od ostalih koncerata, pored gore-spomenutih, na Festivalu će u crkvi sv. Petra svakog dana u 20 časova nastupiti i sledeći ansambli i solisti:
– 29.5. Kamerni hor i barokni orkestar Nju Triniti Barok (New Trinity Baroque) – Hendlov “Dixit Dominus” (premijerno u Srbiji), “Salve Regina” i Svita za dve trube “Muzika na vodi”
– 30.5. Diego Leverić, lauta (Hrvatska/Italija) – Muzika za lautu solo
– 31.5. Kristijan Hilc, bariton i Alin Zilberajh, čembalo (Christian Hilz & Aline Zylberajch) – Muzika nemačkih i francuskih kompozitora
– 1.6. Profesori Austrijske barokna akademija (Austria Baroque Academy) – kantate i sonate Austrijskih i Italijanskih kompozitora
– 2.6. Ansambl Renesans – Muzika italijanskog baroka (koncert povodom proslave 50. godina od osnivanja)
– 3.6. Nju Triniti Barok (New Trinity Baroque) – Hendl: Italijanski dueti i Violinske sonate
– 4.6. Ansambl Renesans – Muzika srednjeg veka (još jedan koncert povodom proslave 50. godina od osnivanja)
– 6.6. Andre Loran O’Nil (André Laurent O’Neil), barokno violončelo (SAD) – Muzika Gabrijelija i Baha
– 7.6. Isidora Kuzmanović, čembalo – Muzika francuskog baroka za čembalo solo
– 8.6. Ansambl Beogradski Barok i Ana Cvetković-Stojnić – Teleman za svaki dan – sonate i kantate
– 9.6. Ansambl “Rekjuring kompani” (Recurring Company) (Mađarska) – Muzika za viola da gambu i čembalo
– 10.6. Ansambl “Kaliomene” (Nemačka) – Muzika Hildegard fon Bingen i srednjevekovnih manastira
– 11.6. Pavle Aksentijević sa sapojcima – Muzika Strasne Sedmice po vizantijskom i svetogorskom predanju
– 14.6. Barokni orkestar Festivala i solisti Nove Beogradske Opere – Koncert baroknih operskih arija

Deo koncerata biće i ove godine predstavljem i u Novom Sadu, u cilju popularizacije ove vrste muzike koja je sve zastupljenija kod nas. Ansambl “Antifonus” svoj koncert ponavlja već 21. maja u Galeriji Matice Srpske i ulaz je slobodan. A kompletan program festivala dostupan je na internet prezentaciji festival na adresi festivalranemuzike.com.

Festival su ove godine naročito potpomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Italijanski institut za kulturu, Francuska ambasada, Austrijski kulturni forum, Mađarski kulturni centar, fondacija “Makris” i drugi.

Ulaznice za sve koncerte su u prodaji po ceni od samo 300 dinara i to na blagajni Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5), kao i u crkvi sv. Petra (Makedonska 23) pola sata pred početak svakog koncerta.